X

La COVID-19 reactiva la ruta dels ‘cayucos’ entre el Senegal i les Canàries

La crisi econòmica per la pandèmia i la sobreexplotació pesquera d'Europa a l'Àfrica expliquen el fenòmen

20/11/2020

La COVID-19 reactiva la ruta dels ‘cayucos’ entre el Senegal i les Canàries

Aminata mira, en la pantalla del seu mòbil, la imatge del seu fill Mohamed. Tenia 24 anys quan va morir a la mar, intentant arribar a Espanya. El trob a faltar. Quan mir això, plor, explica.

És una de les històries de senegalesos que han vist la seva vida truncada per la immigració il·legal. Com la de Sidi, de 23 anys, que va ser salvat quan intentava sortir del país. “Me commou parlar d’això, perquè veus la gent que ha mort davant teu i no hi pots fer res”, relata.

La ruta entre el Senegal i les Canàries és especialment perillosa. Ha deixat centenars de morts enguany en la travessia. També molts salvats i retornats al seu país. Els devastadors efectes de la COVID-19 han reactivat la ruta entre el Senegal i les Canàries. Com ja va succeir el 2006 en la denominada ‘crisi dels cayuco’, quan gairebé 32.000 africans arribaren a les costes canàries, enguany milers de senegalesos tornen a sortir en massa del seu país rumb cap a Europa.

Segons un informe publicat per l’Agència Nacional de l’Estadística i la Demografia del Senegal, el 30 per cent dels caps de família han perdut la feina per mor de la pandèmia, i el 85 per cent de les famílies ha reduït els seus ingressos per la mateixa causa.

Segons alguns testimonis, hi ha desinformació circulant per Àfrica, “que diu que a causa del nombre de morts produïda per la pandèmia de COVID19, Europa està regularitzant immigrants il·legals”.

La crisi derivada de la pandèmia és una causa d’aquest èxode, però també hi ha altres motius, com les llicències de pesca. D’acord amb organitzacions com Greenpeace, Europa està saquejant els recursos pesquers al Senegal.  Tot plegat ha fet que, segons xifres d’Interior, quasi 17.000 migrants hagin arribat a les costes canàries des del primer de gener, fet que suposa un increment del 1.000 per cent respecte del 2019. La majoria marroquins, pero els senegalesos també han contribuit a la crisi migratoria.


El Govern central anuncia la instal.lació de carpes a Canàries que acolliran 7.000 migrants
Les Canàries reclamen solucions al Govern central per derivar la càrrega migratòria
Crisi migratòria a Canàries: traslladats 200 migrants a un campament muntat a un antic polvorí

20/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris