La festivitat de Tots Sants és especialment assenyalada per determinats comerços com les floristeries, forns o pastisseries. Els dies previs han estat d’activitat intensa marcada per la major afluència de clients derivada de l’aixecament de les restriccions. Ara bé, superat el pitjor de la pandèmia, el problema ara és la falta de subministraments provocada per la manca de vaixells i contenidors a la Xina. El país asiàtic considerat “la fàbrica del món” no pot assumir tota la demanda postpandèmica i això fa que les exportacions estiguin acumulant mesos de retard.
Problema que se suma també a la desaparició d’alguns productors a causa de la crisi de la Covid. El centre de jardineria Edeen i la floristeria Abolengo reconeixen que aquesta dificultat acaba suposant un increment en el preu final de venda.
En el cas dels forns i pastisseries, panellets i rosaris de Tots Sants omplen aquests dies les vitrines. La rebosteria tradicional resisteix malgrat la irrupció del Halloween, que s’imposa amb força. I com els floristes, la crisi de la Xina també els ha afectat.
El desabastiment notable a tot el món ha provocat l’escalada de preus en les matèries primeres que fan servir els forns. Tampoc no ajuda la pujada del combustible que encareix el cost dels transports de mercaderies. El president de l’Associació de Forners i Pastissers, Pep Magraner, explica que la Xina està fent compres massives de cereal per no quedar-se sense. Un fet que ha provocat que enguany, per aquestes dates, alguns productes bàsics els arribin amb un sobrecost del 20% o 30%.
Val a dir, tot i aquests inconvenients, que tant floristes com forners celebren que enguany han recuperat l’afluència de clients. Destaquen sobretot la tornada als comerços del públic més major que duia més d’un any quasi desaparegut per les restriccions.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu