El Govern ha netejat i reforestat la llacuna associada a l'estació per convertir-la en un refugi de fauna
La depuradora d’Ariany és la primera de les Balears que ha aconseguit reutilitzar el 100 per cent de l’aigua generada, per a usos ambientals i agrícoles. El Govern acaba de dur a terme un projecte de restauració ambiental de la llacuna que hi està associada, amb l’objectiu de convertir-la en un refugi de fauna i punt d’observació ornitològic.
D’ençà que l’aigua depurada torna a arribar a la llacuna d’Ariany, nombroses espècies d’avifauna l’han convertida en el seu refugi. Amb l’objectiu de potenciar-ne el valor ambiental, el Govern acaba d’excutar-hi un projecte per netejar-la d’espècies vegetals invasores i ressembrar tot el seu perímetre amb bosc de ribera. Juan Calvo, secretari general d’Abaqua, ha explicat que en total hi han sembrat 450 arbres, com ara pollancres i tamarells.
També hi han construït una torre d’aguait, per facilitar l’observació ornitològica. L’objectiu és compatibilitzar l’ús agrícola de l’aigua regenerada, amb l’ús ambiental i aprofitar, així, el 100 per cent de l’aigua tractada. Miquel Mir, conseller de Medi Ambient, ha explicat que la d’Ariany és la primera depuradora que ha aconseguit reutilitzar el 100 per cent de l’aigua tractada. Així, un 85 per cent de l’aigua s’envia a la bassa de regants, i un 15 per cent, a la llacuna.
El projecte de neteja i reforestació ha costat 35.000 euros i forma part del Pla de Millora de la Biodiversitat de les Depuradores de les Illes, que preveu un total de 28 actuacions. A Costitx s’hi ha duit a terme un projecte similar.