X

La detecció de persones adultes amb autisme és deficitària a Balears

Molts adults es veuen obligats a fer-se el diagnòstic a través de clíniques privades perque les llistes públiques són massa llargues

31/03/2023

La detecció de persones adultes amb autisme és deficitària a Balears

La detecció de l’autisme a persones adultes és deficitària a les Balears. Ja que la detecció pública se centra en els infants. L’associació Autismo Baleares rep centenars de telefonades cada mes de persones adultes que sospiten tenir Autisme. Es calcula que a Espanya hi ha més de mig milió de persones amb Trastorns de l’espectre Autista, i moltes no n’estan diagnosticades.

Rocio és autista i va ser diagnosticada fa tan sols un any arran del seu contacte amb un infant d’aquesta condició. Avui dia encara hi ha molta gent que no té diagnòstic fins a l’edat adulta, però el perfil més difícil de detectar és el de dones que presenten símptomes lleus. Això es deu precisament al fenomen conegut com a “masking”, en el qual les dones són conscients que no funcionen igual que els altres i camuflen els seus símptomes.

A les Balears el diagnòstic públic se centra sobretot en els infants; de fet, des del 2019 els adults es veuen obligats a anar a clíniques privades per la llista tan llarga de diagnòstic que hi ha per la via pública. De fet aquests diagnòstics es duen a terme a través de l’associació Autismo Baleares que afirma falten especialistes per fer diagnòstics.

Rocio conviu cada dia amb aquesta condició des que era una nina. Explica com ,quan era petita, un fet tan habitual com sortir a jugar al pati suposava que ella no entenia com es comportaven els altres sentia que se li escapava informació ” com si ells tenguessin un manual que jo no entenia”.

El diagnostic per a infants és important, però el diagnòstic a edats adultes ajuda a gestionar més bé el dia a dia de les persones autistes, i posar nom a allò que no sabien explicar i que han sentit tota la vida.

31/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Joana Maria Rosselló Costa 01/04/2023

    A l’Associació Asperger Balears fa anys que es fan diagnòstics a persones adultes amb TEA (trastorn de l’espectre autista).