X

La factura de la tornada a l’escola, entre llibres i tauletes: uns 1.890 euros per infant

El càlcul inclou també el cost de la matrícula, el menjador, les quotes d'AMPA, les excursions, les assegurances i altres despeses

29/08/2021

La factura de la tornada a l’escola, entre llibres i tauletes: uns 1.890 euros per infant

Imatge d'arxiu d'un pare i una nina el primer dia d'escola.

D’acord amb un informe publicat per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), en què han participat 1.150 socis amb fills d’entre 3 i 18 anys, les famílies espanyoles hauran de destinar a  una mitjana de 1.890 euros de despesa per nen el pròxim curs.

Depenent del tipus de centre educatiu en què l’alumne estigui matriculat, la despesa varia considerablement. En el cas de l’educació pública, el desemborsament econòmic no arriba als 1.000 euros, en concret la despesa es fixa en 928 euros per estudiant. En contrapartida, en el cas dels col·legis privats, les famílies pagaran 6 vegades més, és a dir, 6.247 euros per nin matriculat. Pel que fa als alumnes de col·legis concertats, la despesa és d’uns 2.704 euros per cada un d’ells.

Un altre paràmetre que marca la diferència quant a la quantitat de doblers invertida en el curs escolar és el nivell d’estudis. Els pares d’estudiants de Secundària, de mitjana, han de desemborsar 1.501 euros per fill, bastant menys que els pares d’alumnes de Primària i Infantil, etapes educatives amb més despeses fixes i en què la inversió educativa és de 2.078 euros i 2.095 euros, respectivament, per cada estudiant.

El lloc de residència és també determinant. Encara que a l’informe de l’OCU no s’ha publicat un desglossament per comunitats autònomes, l’entitat ha destacat que la Comunitat de Madrid i Catalunya es consoliden com zones en què la tornada és més cara. De mitjana per alumne, a aquests territoris, els familiars paguen més que a altres regions: en concret, per sobre dels 2.000 euros per nin.

Com es distribueix la despesa escolar?

Només per equipar a un nin amb tota la indumentària, el material escolar i els llibres necessaris, es destinen uns 500 euros, quantitat que varia depenen del centre en qüestió i del nivell d’estudis. Respecte de l’uniforme, els enquestats han indicat que gasten 176 euros de mitjana per nin; en el cas del material escolar (al 85% de centres s’ha de comprar-ne nou), la despesa mitja per estudiant es situa en els 88 euros; i quant als llibres de text i tauletes electròniques, pares, mares i tutors legals han de destinar una quantitat de 184 euros per nin.

A aquestes quantitats, cal afegir altres partides: les quotes d’AMPA i d’associacions similars (26 euros de mitjana), les excursions realitzades durant el curs (devers 79 euros) i les assegurances i despeses (import mitjà de 89 euros).

A més, s’ha de sumar la despesa de menjador, sobre la qual un 47% dels enquestats paguen 112 euros al mes de mitjana, les activitats extraescolars, a les quals assisteixen també un 47% d’estudiants i per a les quals es destinen uns 70 euros mensuals per nin, i el transport, que només paga un 7% de les famílies participants a l’informe i que normalment és de 50 euros mensuals.

En qualsevol cas, la partida major de despesa és l’escolarització en sí, és a dir, el fet d’abonar o no matrícula i quotes cada mes. En els centres públics l’ensenyament és gratuït, mentre que els privats són de pagament i en els centres concertats se sol establir una aportació voluntària. De mitjana, aquesta despesa suposa més de 1.200 euros en l’ensenyament concertat i de 4.492 euros en els centres privats.

29/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris