X

La FEHM respon a les Kellys: els llits elevables no tenen tornada enrere, però no s’han d’imposar sinó “acompanyar” amb ajudes

Els hotelers de Mallorca lamenten que encara queda pendent "el compromís sobre el reconeixement de malalties professionals i, sobretot, de la jubilació anticipada de les cambreres de pisos"

11/08/2023

La FEHM respon a les Kellys: els llits elevables no tenen tornada enrere, però no s’han d’imposar sinó “acompanyar” amb ajudes

La presidenta de la FEHM, María Frontera, aquest dilluns després de la reunió, junt amb l'Agrupació de Cadenes Hoteleres, amb el Govern i el Consell de Mallorca.

19

La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca ha fet un comunicat aquest divendres per aclarir que no està en contra dels llits elevables però ha advocat, una vegada més, per “la via d’incentius sobre la imposició”. Així s’ha pronunciat la FEHM després que les Kellys han avisat de mobilitzacions si no s’implanten obligatòriament els llits elevables arran unes declaracions fetes per la presidenta de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres de Balears, Carolina Quetglas.

Els sindicats de les cambreres de pisos avisen que si el Govern canvia la Llei turística en relació amb els llits, sortiran al carrer per mobilitzar-se. Na Sara acaba de sortir de la teràpia d’acupuntura. Ho fa cada 15 dies per descontracturar el seu cos de la càrrega de feina d’una cambrera de pisos. En ple agost, en una temporada que qualifiquen de molt complicada, no entenen com es pot qüestionar que els llits elevables siguin obligatoris. Asseguren que és una eina de feina que les ajuda a suportar millor les jornades laborals. Les declaracions de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres han caigut malament entre treballadores i sindicats. Encara que el Govern ha negat que s’hagi tractat aquesta qüestió a cap reunió.

Els hotelers de Mallorca han traslladat en el comunicat unes puntualitzacions i, en aquest sentit, han recordat que “existeix una llei –la Llei turística de Balears– que marca els terminis per a la implantació de llits elevables”. I, segons han afegit, “els hotels estan en el procés”. Perquè, “com a empresaris preocupa la salut de tots els treballadors i reduir la sinistralitat laboral”. No obstant això, han precisat que “per a implantar aquests suports es precisa que continuï havent-hi fons suficients durant tot el temps que estigui vigent la mesura”.

“Com a empresaris advoquem per la via de l’acompanyament i incentius sobre la imposició, perquè resulta més eficaç”, han explicat, tot apuntant que “la cooperació, l’anàlisi, l’avaluació i el mesurament són els criteris per a implantar mesures consensuades i valorar la seva eficàcia”. Per aquest motiu, han destacat “les aportacions rigoroses i el treball realitzat pels empresaris hotelers en la taula tècnica de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal) per a desenvolupar una metodologia que pugui aplicar-se en matèria d’avaluació de càrregues, recollida en el vigent conveni col·lectiu d’hostaleria de Balears”.

Així mateix, des de la FEHM han lamentat que “continua pendent el compromís sobre el reconeixement de malalties professionals i, sobretot, de la jubilació anticipada de les cambreres de pis”. Una petició que han assegurat “compartir” i que “encara està sobre la taula, emmarcada en la línia de treball, iniciada des d’abans de la pandèmia, juntament amb el Govern, l’executiu de les Canàries, empresaris i sindicats en una trobada celebrada a Mallorca per a reivindicar aquestes qüestions comunes davant el Govern d’Espanya”.

Des de finals de 2022, les empreses poden sol·licitar al Govern ajudes per comprar llits elevables per valor de 15 milions d’euros. Tenen sis anys per canviar els prop de 430.000 llits que hi ha a tot l’Arxipèlag. L’obligació ja és vigent per als hotels de màxima categoria.

Els hotelers no volen imposicions

Dilluns es va celebrar per primera vegada una reunió entre les conselleries de Turisme del nou Govern i del nou Consell de Mallorca amb el sector hoteler. Després d’això, en declaracions als mitjans de comunicació, la presidenta de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres de Balears, Carolina Quetglas, va explicar que el que demanen és que la instal·lació de llits elevables no sigui una “imposició”, tal com marca ara la Llei turística. Quetglas va afegir que l’hoteler que “vulgui, s’hi ha de poder acollir” i rebre fons públics per fer aquestes instal·lacions.

Les Kellys van reaccionar a través de les xarxes socials criticant les declaracions i avisant que si el nou Govern es plantegés eliminar l’obligatorietat dels hotels d’instal·lar llits elevables, farien mobilitzacions: “Estem rebentades a treballar, fent cada temporada més ric als empresaris, i ara volen passar-se la llei per on els dona la gana? Si els llits elevables no es mantenen i la càrrega no es regula, hi haurà mobilitzacions”, deia el missatge de Kellys Unión Balears.

Notícies relacionades >

11/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT