X

La fi del món conegut

L’Agència Internacional de l’Energia urgeix a reduir dràsticament la producció de combustibles fòssils per evitar un canvi climàtic de conseqüències catastròfiques

19/05/2021

La fi del món conegut

Imatge d'arxiu.

12


Interactiu | Consulta aquí la fulla de ruta pel sector energètic mundial

En un informe publicat ahir, l’Agència Internacional de l’Energia reclama reduir dràsticament la producció de combustibles fòssils i aturar de manera immediata les inversions en nous jaciments perquè «la producció d’energia pugui assolir la neutralitat de carboni (zero net) al 2050 i oferir al món una oportunitat sòlida de limitar l’increment de temperatura global en 1,5ºC».

El sector energètic allibera entorn de 3/4 parts del total de gasos d’efecte hivernacle que les activitats humanes emeten a l’atmosfera. Reduir aquesta font d’emissió és necessari per tal d’evitar un canvi climàtic de conseqüències catastròfiques, probablement el repte més important que té avui dia la humanitat. Aconseguir-ho no serà senzill, requereix d’una transformació ràpida i sense precedent del sistema sencer, això és en la manera actual de produir, transportar i consumir l’energia.

Els objectius del full de ruta establert són ambiciosos, amb més de 400 mesures proposades en un sèrie de fites temporals. La dècada actual haurà de ser un punt d’inflexió quant a la implantació massiva de l’energia renovable, lliure d’emissions. Al 2030 la demanda de combustibles fòssils s’ha de reduir notablement, un 90% en el cas del carbó, un 75% el petroli i un 55% el gas. En conseqüència, des del 2021 endavant es proposa no obrir nous projectes d’explotació de petroli, gas o carbó. Al 2030 el 60% dels cotxes venuts han de ser elèctrics i, a partir del 2035, aposten per prohibir la venda de vehicles amb motor de combustió. El camí cap a la neutralitat de carboni al 2050 també passa per millorar l’eficiència energètica i reduir la demanda, però sobretot per incrementar la producció elèctrica que aleshores arribarà a ser la meitat de l’energia consumida. Les fonts d’energia solar i eòlica seran la gran aposta, juntament amb la resta de renovables aportaran el 90% de la producció energètica el 2050.

L’Agència Internacional de l’Energia és un organisme d’influència en la presa de decisions dels països de l’OCDE. És d’esperar, per tant, que aquestes propostes tenguin repercusió en la política econòmica dels països occidentals els pròxims anys.


PDF | Consulta aquí l’informe de l’Agència Internacional de l’Energia

19/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT