X

La Fiscalia fixa un criteri per impedir una rebaixa “automàtica” en la revisió de les penes en aplicació de la Llei del ‘només sí és sí’

S'oposa a reduir les condemnes als agressors sexuals quan les penes ja imposades siguin vigents a la nova llei

21/11/2022

La Fiscalia fixa un criteri per impedir una rebaixa “automàtica” en la revisió de les penes en aplicació de la Llei del ‘només sí és sí’

La fiscalia rebutja rebaixar determinades penes en aplicació de la Llei del ‘només sí és sí’. El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, hi ha fixat criteris aquest dilluns capvespre: s’oposarà a reduir les condemnes dels agressors sexuals si es troben dins la forquilla prevista per a aquest delicte en la nova norma. Amb aquest decret dictat pel fiscal, es redueixen els supòsits en què els fiscals donaran suport a una rebaixa de la condemna imposada als agressors sexuals.

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha dictat aquest dilluns un decret perquè els fiscals donin “una resposta uniforme” a les revisions de condemnes fermes suscitades per l’entrada en vigor de la Llei del ‘només sí és sí’. D’aquesta manera, s’estableix que no es modificaran quan la pena imposada pugui dictar-se amb el nou marc penal, amb el qual s’evitaria una rebaixa “automàtica” de condemnes.

El decret indica que la revisió només procedirà “quan la pena efectivament imposada excedeixi en abstracte d’aquella que correspondria imposar en aplicació dels preceptes de la nova legislació penal”. Aquestes directrius impliquen que, per exemple, si una persona va ser condemnada a 3 anys per delictes sexuals i la Llei del ‘només sí és sí’ permet sentenciar aquesta mateixa conducta amb entre 2 i 6 anys, es puguin mantenir els 3 anys, perquè segueixen dins de la forquilla penal dissenyada a la nova llei.

García Ortiz ha destacat que cada procediment “ha de ser analitzat individualment”, per “fugir d’automatismes que impedeixin valorar les concretes circumstàncies concurrents en cada cas”. La Fiscalia exposa que això suposa mantenir el posicionament tradicional, conforme al qual “amb independència que es vegin modificats els límits màxim i mínim de la pena establerta en un tipus penal per efecte d’una reforma, si la pena privativa de llibertat imposada abans de la modificació legislativa és també susceptible de ser imposada d’acord amb la nova redacció, no hi haurà lloc a la revisió de la sentència condemnatòria”.

21/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT