X

La Fiscalia reclama la implicació de l’Estat en l’atenció als menors migrants que arriben sols a les Balears

El fiscal José Díaz Cappa recorda que entren en joc dues competències: la d'infància, que és dels consells, i la d'estrangeria, que és de l'Estat

07/09/2024

La Fiscalia reclama la implicació de l’Estat en l’atenció als menors migrants que arriben sols a les Balears

307

La Fiscalia reconeix la falta de recursos per atendre els menors migrants que arriben sols a les Balears. El fiscal de Menors i Delictes d’Odi a les Balears, José Díaz Cappa, reclama la implicació de l’Estat, l’administració competent en estrangeria. Constata la tensió del sistema d’acollida dels consells insulars: en tres anys, han passat de rebre una desena de menors a tutelar-ne més de 300.

“L’augment de les arribades també suposa un augment del personal i de les infraestructures necessàries per atendre’ls adequadament”, insisteix Díaz Cappa. El fiscal detalla que, només a Mallorca, hi ha onze centres de menors que gestionen entitats privades, com la Fundació SAMU o la Fundació Diagrama, per tal de donar una “resposta urgent” davant l’increment sobtat de les arribades. “En un període de tres anys, han arribat més de 300 menors estrangers no acompanyats”, assegura el fiscal.

L’increment sobtat d’arribades tensa el sistema d’acollida i ha agafat a contrapeu les administracions. Díaz Cappa reclama la implicació estatal en l’atenció als menors migrants que arriben sols, perquè, recorda, entren en joc dues competències: la d’infància, que és dels consells insulars, però també la d’estrangeria, que és de l’Estat. “L’abordatge del repte migratori no és només d’una part de l’administració: també és necessària una atenció en nacional, perquè s’ajunten les dues condicions: menors i estrangeria“, insisteix Díaz Cappa.

El fiscal destaca l’especial vulnerabilitat de la infància i l’adolescència migrant. “No sabem per què venen, si han deixat la família o si els seus progenitors saben si han arribat o no”, matisa, i destaca la complexitat d’abordar amb rigor l’atenció als menors migrants no acompanyats. “Podem estar parlant de tràfic de persones, de persones desaparegudes o de milers de situacions que desconeixem i que s’han d’analitzar per poder dictar una resolució de desemparament”, explica el fiscal.

I alerta de la importància de posar la mirada a llarg termini, més enllà de l’atenció urgent. “El problema de l’atenció immediata es pot solucionar de forma immediata, però el problema s’agreuja quan, amb posterioritat, aquestes persones no tenen la possibilitat de ser ateses adequadament a la comunitat autònoma”, conclou.

07/09/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT