X

La memòria de la Fiscalia demostra l’existència de casos judicials oberts per prostitució de menors tutelats

Dels assumptes duits a judici el 2018, relacionats amb menors, n'hi hagué 6 compresos a l'article 183 ter. del Codi Penal, que fa referència als delictes d'abús i agressió sexual contra menors de 16 anys

14/01/2020

La memòria de la Fiscalia demostra l’existència de casos judicials oberts per prostitució de menors tutelats


16 menors tutelats de l’IMAS, víctimes d’explotació sexual infantil

La darrera memòria de la Fiscalia de Balears recull, en un dels seus punts, l’existència de casos de prostitució de menors captats a centres de protecció. Segons aquest informe, “les comunicacions constants sobre aquestes possibles situacions han originat diversos procediments contra adults i també contra menors col·laboradors en les funcions de captació d’aquests menors”. Sobre aquests casos “existeixen encara investigacions policials en curs”, afegeix.

Dels assumptes duits a judici el 2018, relacionats amb menors, n’hi hagué 6 compresos a l’article 183 ter. del Codi Penal, que fa referència als delictes d’abús i agressió sexual contra menors de 16 anys.

Quant a les xifres de delictivitat entre menors d’edat, la Memòria de la Fiscalia de 2019 -que es correspon amb l’activitat de 2018- reflecteix que hi va haver 125 casos d’abús sexual amb menors implicats a les Illes, i 27 agressions sexuals. L’informe aprecia un “notable augment” dels abusos comesos per menors, mentre que el volum de delictes relacionats amb agressions sexuals es mantenen.

La memòria recorda que a les Balears no s’ha creat encara cap centre de protecció específic per a menors amb problemes de conducta, una figura que es van crear per llei orgànica de 2015 i que obliga a dotar-los de recursos materials i personals, que ara mateix són inviables a les infraestructures existents.

La Fiscalia destaca, també, en el cas de les Illes, la manca d’un sistema de guàrdia o d’atenció permanent per part de les entitats públiques responsables de la protecció de menors, i la manca de coordinació amb els centres d’acollida i de residència per evitar, entre d’altres, les “fugues” dels menors interns.

Augment dels casos d’explotació sexual

La Fiscalia de Menors alerta que els casos d’explotació sexual entre els menors va en augment a les Illes. Segons ha pogut saber IB3 Ràdio, els professionals que treballen al ministeri públic han detectat un increment de la prostitució en els darrers anys. Alguns dels motius són el fàcil accés a les xarxes socials i el consum de drogues

La cultura masclista també està rere aquest augment del nombre de casos. L’educador social de la Fiscalia de Menors, Enrique Pérez Guerra, explica que les drogues, les xarxes socials i el masclisme formen “un còctel perillós per als menors” que cauen en el món de la prostitució, ja siguin adolescents tutelats per l’administració o que viuen amb els seus pares.

Pérez Guerra visita les al·lotes que són víctimes de la prostitució. Explica que viuen situacions molt complicades: el seu passat és un tabú per a elles, estan desorientades i els costa molt arribar a tenir una sexualitat normalitzada.


El Fiscal en Cap de Balears assegura que els casos d’explotació sexual de menors no havien estat denunciats
Traslladen a la península dues de les nines víctimes d’explotació sexual a centres de l’IMAS

14/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT