Les comunitats només tenen una opció: recórrer al Suprem si el tribunal superior de justícia de la seva comunitat anul·la alguna de les restriccions
La Fiscalia s’oposa a prolongar el toc de queda a partir del diumenge a les Illes Balears. Així les coses, Armengol no tindria aval judicial per a limitar la mobilitat, tampoc per a limitar les reunions socials en espais privats. És la resposta que ha donat la Fiscalia a la consulta que ha fet el Govern davant la Sala Contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJIB). Una consulta amb la qual l’Executiu vol fermar a escala legislativa les restriccions que vol mantenir per frenar la pandèmia.
Ara el TSJB té tres dies per deliberar. En declaracions a IB3 Notícies, el fiscal superior de les Illes, Bartomeu Barceló, ha argumentat que el Ministeri Públic ha pres aquesta decisió, ja que “el toc de queda vulnera un dret fonamental com és la llibertat de moviment”. “Hem entès que el toc de queda infrigeix la llibertat de moviment que estableix la Constició i no es pot fer amb caràcter general, si no hi ha un estat d’alarma”.
Barceló ha explicat que la Fiscalia no s’oposa a la restricció de capacitat a bars i restaurants ni tampoc a la restricció de reunions de sis persones en espais públics, però no veu amb bons ulls aquesta limitació en espais privats. “Nosaltres hem entès que la limitació de reunions en els espais públics es pot relacionar amb l’aforament dels establiments i, com a conseqüència, sí que es pot limitar a sis persones. En canvi, en espais privats pot afectar el dret de reunió, al dret a la intimitat i dret de la inviolabilitat de domicili”, explica Barceló.
Tot i aquests esperons, Barceló assegura que l’escrit de l’Advocacia de les Balears està molt ben argumentat. Ara serà el Tribunal Superior de Justícia qui decidirà si es pot perllongar el toc de queda de les onze del vespre una vegada acabi l’estat d’alarma.
Segons la decisió presa avui al Consell de Ministres, les comunitats només tenen una opció: recórrer al Suprem si el tribunal superior de justícia de la seva comunitat anul·la alguna de les restriccions que imposin per a frenar el coronavirus més enllà de l’estat d’alarma.
Amb aquesta mesura, l’Executiu central intenta evitar disparitat de criteris jurídics entre territoris ja que habilita als governs autonòmics a presentar un recurs de cassació davant el Suprem, que podria establir jurisprudència.
Amb la finalitat de l’estat d’alarma, les mesures que impliquin limitar drets necessiten d’aval judicial.
Unes altres de les mesures que es prolongaran a partir del 9 de maig serà el les vinculades a controlar els passatgers internacionals.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu