X

“La flota d’encerclament de la Mediterrània oprimeix les embarcacions més vulnerables”

Reclamen inspeccions més rigoroses pel que fa a la pesca de la tonyina vermella

17/07/2022

“La flota d’encerclament de la Mediterrània oprimeix les embarcacions més vulnerables”

Continua la polèmica amb les suposades males pràctiques de les grans barques d’encerclament i l’alliberament que en fan de tonyines vermelles a les aigües del mediterrani. La Fundació Marilles apunta que és una pràctica il·legal amb múltiples conseqüències per a les Illes, mentre que la Conselleria d’Agricultura i Pesca ja ha traslladat aquesta situació al Govern central.

“La flota d’encerclament de la Mediterrània, permetent aquesta pràctica, està actuant com un pinxo de barri, que matxaca i oprimeix les flotes que estan fent una millor feina i que són més vulnerables i més fràgils, i això s’ha d’aturar immediatament”. Així de contundent es mostra Aniol Esteban, director de la Fundació Marilles, l’Associació centrada en la millora de la conservació de la mar de les Balears, a l’hora de parlar de com suposadament els grans cerquers de pesca de tonyina vermella tornen a la mar, morts o en estat de descomposició, els exemplars que consideren massa grossos. Volen evitar, així, que el seu pes incideixi en les quotes de captures.

Una pràctica que afecta de diverses maneres. “En primer lloc, amb el subsidi que s’ha donat a la flota d’encerclament, que és molt”, diu Esteban, i afegeix: “En segon lloc, per la tonyina morta que es tira a la mar i, en tercer, per la pèrdua de les captures de recurs pesquer de la mar balear, que té un impacte sobre l’ecosistema i sobre l’economia dels pescadors”.

Els pescadors ja han denunciat aquest fet al Govern, que a la vegada ho ha traslladat al Ministeri d’Agricultura i Pesca. Joan Mercant Terrassa, director general de Pesca i Medi Marí, assegura que “s’ha de lluitar contra això” i que si s’ha de posar més vigilància, s’ha de fer.

Precisament, un dels conflictes ve en aquest sentit: no entenen com es poden produir aquestes suposades irregularitats, si aquestes barques duen inspectors. “Tenim dubtes que si amb les gàbies que traginen peix des de la captura cap als vivers, en aquest trasllat no tenim clar que les inspeccions siguin rigoroses“, apunta Mercant, mentre que l’Associació Marilles també és contundent: “Si aquesta vigilància hi és, o bé és insuficient, o bé no s’executa com hauria de ser. Però aquí hi ha una fallida molt grossa”.

Tant Fundació com Conselleria demanen responsabilitats al Govern Central, però també en aquestes grans empreses.

En aquesta línia, Esteban sentencia que “no es pot permetre que una embarcació, que té de tres a cinc vegades més quota que la flota balear, a més, llenci tonyina morta i generi un impacte econòmic sobre la flota”.

17/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris