Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'obra de teatre, dirigida per Frederic Roda amb la dramatúrgia de Joan Gomila, introdueix veus i sintonies de la Ràdio Pública de les Balears
26Cordèlia és una història d’amor a canvi de no res. Alhora és també el mite del feminisme que va veure en la Cordèlia preromana una dona que, entre les vexacions dels homes, era coronada reina. Però sobretot, Cordèlia és un clar homentage al teatre universal, a l’art dramàtic amb majúscules, en temps convulsos. La companyia La Fornal estrena aquest cap de setmana a Manacor, una nova producció teatral dirigida pel català Frederic Roda.
La vigència, la potència dels intèrprets, la història carregada de misèries humanes, però també d’amor de bon de veres. Tot plegat és Cordèlia, escrita pel dramaturg i actor Joan Gomila, que posa sobre l’escenari tres arquetips que representen el món de les arts escèniques: un director de teatre, un director d’una obra i una actriu. Amb la mirada contemporània, vigent de Roda, hi veim reflectida la situació que travessa el teatre, encarnada a través dels tres personatges.
Per a Frederic Roda, Cordèlia explora la invisibilització de l’artista crític, la persecució del qui molesta, en el context actual d’ascens d’ideologies d’extrema dreta. D’aquí, “la força de l’escenari com a tribuna per a la denúncia”, defensa el director català.
I amb aquest rerefons d’assetjament a la cultura… Qui és Cordèlia? Doncs també és la filla abandonada per la supèrbia del seu pare, el rei Lear ( una de les principals tragèdies de Shakespeare). Ella és la filla que el perdona, quan aquest ho ha perdut tot. L’amor pur. Joan Gomila explica que “el primer feminisme va veure en el mite de Cordèlia un clar lideratge, una icona d’una dona que va aconseguir governar per a tots, sense represaliar els homes, tot i que l’havien vexada”.
Així veurem dalt de l’escenari, amb una escenografia força cuidada, tres personatges amb lligams profunds i alhora, units per un mateix objectiu: el muntatge d’una obra de teatre.
Joan Gomila en el paper de director de la companyia; l’actor català, Ignasi Guasch en el de director del teatre i l’actriu mallorquina, Núria Fiol, en el rol d’actriu, s’endinsen en una situació límit. La irrupció de l’extrema dreta, entra amb ganes de passar comptes a les persones que, a través de la cultura, poden resultar incòmodes. També aquelles que s’han posicionat a favor de l’esquerra o han mostrat la seva orientació sexual.
Dèiem en començar que Cordèlia és un homenatge al teatre universal, doncs bé, el director català ha parlat sobre l’estat de salut de l’art dramàtic actual. “Hi ha veus que diuen que el teatre està en crisi, però des del meu punt de vista, aquest art està ben viu, més viu que mai i sobretot quan hi ha petites sales com la Fornal de Manacor que continua creant produccions pròpies per un públic contemporani”.
Cordèlia -que incorpora la veu i la sintonia d’aquesta casa, la Ràdio Pública de les Balears– aterra avui, demà dissabte i diumenge a la Sala Fornal de Manacor. L’obra de Joan Gomila amb la direcció de Frederic Roda s’estrenarà també al Teatre Principal de Palma, el cap de setmana del 24 al 26 de setembre.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia