La iniciativa anunciada per la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, contempla a més una renda universal per criança i l'ampliació dels permisos de paternitat i maternitat a 6 mesos
El permís que proposa
16La futura llei de famílies preveurà set dies a l’any de permís 100% remunerat per a treballadors que hagin de tenir cura de familiars o convivents malalts. Ho ha anunciat aquest dijous la ministra de Drets Socials, Ione Belarra. El permís que proposa serà de set dies si el familiar es troba a la mateixa comunitat autònoma i de nou dies si suposa un desplaçament a un altre territori.
La iniciativa contempla a més una renda universal per criança i l’ampliació dels permisos de paternitat i maternitat a 6 mesos. Belarra ha explicat la proposta durant la jornada ‘Una llei per a protegir a totes les famílies’, organitzada per a analitzar el Llibre blanc elaborat per l’OCDE i finançat per la Comissió Europea, que diagnostica la situació de la protecció familiar a Espanya i planteja un conjunt de recomanacions.
La proposta contempla que aquest permís per cura retribuïda s’ampliï fins a nou dies en el cas que suposi un desplaçament a una altra comunitat, i sigui de set si se sol·licita per a la mateixa en la qual resideix, han explicat a l’agència Efe fonts d’aquest departament. En aquests moments la legislació estableix només dos dies, lluny del que es planteja des de la Unió Europea, que recomana que sigui de cinc dies a l’any.
Un permís que seria per a “quedar-se a casa cuidant els teus fills quan han passat una mala nit vomitant o demanar-se el dia per a portar al metge els teus pares o que pots estar amb la teva parella quan estigui malalta”, ha afirmat Belarra. “Espanya ha de començar a homologar-se amb altres països de la Unió Europea i establir un permís de cura d’almenys set dies a l’any per persona, que estigui cent per cent remunerat”, ha destacat.
A més, la proposta elimina l’exigència actual de què es tracti d’una malaltia greu per a poder fer ús d’aquest permís retribuït, de tal forma que podria aplicar-se en els casos de covid. “La pandèmia ens ha ensenyat l’important que és cuidar-nos i tenir temps per a cuidar als altres, i són lliçons que han vingut per a quedar-se”, ha assegurat Belarra.
La ministra ha exposat als responsables de l’OCDE i de la CE les línies bàsiques de la futura llei de famílies, que espera “portar aviat al Consell de Ministres” i que tindrà “com a full de ruta” les recomanacions i l’anàlisi del Llibre blanc. “Fan falta moltes més polítiques de conciliació. La conciliació no pot ser un conjunt de pegats perquè les famílies vagin sobrevivint ofegades cada dia”, ha asseverat la ministra, que ha incidit en què a Espanya la família “assumeix un gran pes” en les cures i les institucions han d’implicar-se més.
Arguments que ha compartit la ministra d’Igualtat, Irene Montero, qui ha afegit que no hi haurà una recuperació justa després de la pandèmia si seguim “d’esquena a la crisi de les cures i deixem que l’economia continuï caient sobre les espatlles de les dones”. “No n’hi ha prou amb reconèixer els mateixos drets, hem de ser capaços d’ampliar aquests drets per a totes”, ha recalcat la titular de Drets Socials, qui ha lamentat que a Espanya el nivell d’inversió en les famílies sigui del 1,3% del PIB enfront del 2,3% dels països de l’entorn.