X

La futura llei de l’avortament preveu posar fi al permís patern per a les majors de 16 anys

La nova norma es troba en darrera fase de negociació: s'hi preveu la rebaixa de l'IVA en productes d'higiene femenina o la baixa temporal per a menstruacions doloroses

11/05/2022

La futura llei de l’avortament preveu posar fi al permís patern per a les majors de 16 anys

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, aquest dimecres en una intervenció al Congrés. / Juan Carlos Hidalgo

El Consell de Ministres aprovarà previsiblement dimarts que ve la futura llei de l’avortament que garantirà la interrupció voluntària de l’embaràs en la sanitat pública i posa fi a l’exigència del consentiment patern per a les dones de 16 i 17 anys.

Fonts del Ministeri d’Igualtat han confirmat a l’agència Efe que el text es troba en la darrera fase de la negociació i la idea és que el Consell li doni el vistiplau dimarts que ve, una informació que ha avançat la Cadena Ser.

El text portava negociant-se diversos mesos, de fet, la intenció del departament que dirigeix Irene Montero és que estigués llest a final d’enguany, i és que inclou diverses mesures que competeixen també a altres ministeris com el de Sanitat, Justícia i Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Encara per conèixer els darrers detalls del text final, la ministra i altres representants del Ministeri han anat desgranant aquests mesos algunes de les mesures que volen incorporar a la llei, com el fet de considerar com un tipus de violència els ventres de lloguer. En aquest sentit un esborrany de la futura llei, al qual ha tingut accés l’agència Efe, planteja que els tribunals espanyols puguin perseguir judicialment a qui recorri als ventres de lloguer a l’estranger per tenir un fill, una pràctica que ja està prohibida a Espanya. Això no s’aplicarà a les dones gestants “que poguessin veure’s incloses en el seu àmbit subjectiu”, segons aquest esborrany en el qual no ha participat el Ministeri de Justícia, segons apunten a Efe fonts d’aquest departament.

La llei preveu acabar amb la necessitat que les al·lotes de 16 i 17 anys necessitin el permís patern per a avortar, un requisit que en 2015 va incloure el PP en la llei de 2010 del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

En la seva darrera compareixença en la Comissió d’Igualtat, Montero va assegurar que el seu propòsit a més és blindar el dret a l’avortament en els centres públics i va avançar que es prendria com a referència la llei de l’eutanàsia per crear un registre de professionals objectors de consciència. Un aspecte que també recull l’esborrany.

Salut materna: baixa per menstruacions doloroses

Rebaixar l’IVA del 10% que suporten els productes de salut menstrual i d’higiene femenina és un altre dels propòsits del Ministeri, així com el repartiment gratuït en centres educatius de productes d’higiene femenina. L’esborrany estableix en aquest sentit en una disposició addicional l’aplicació del tipus del 0% de l’IVA a compreses, tampons i també bolquers per a bebès i altres articles per a la incontinència.

No obstant això, l’IVA 0% en aquests productes encara no s’ha discutit dins l’Executiu de Pedro Sánchez, segons apunten a Efe fonts del Ministeri d’Hisenda.

Una altra de les idees d’Igualtat és que les dones embarassades tinguin dret, a partir de la setmana 36 de gestació i fins que donin a llum, a un permís retribuït i universal amb la finalitat de protegir la salut materna, i que sigui independent al reconegut després del naixement del bebè.

L’esborrany preveu la incapacitat temporal derivada de contingències professionals per als casos d’avortament i també per als de menstruacions doloroses que impedeixin l’assistència al centre de treball durant un màxim de tres dies al mes prorrogables per altres dos, però fonts d’Igualtat han insistit que de moment només poden confirmar que la norma es troba en l’última fase de la negociació.

11/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris