societat

La futura vacuna contra el coronavirus no serà permanent degut a la seva mutabilitat

La combinació de varis antivírics amb la vacuna és l'estratègia dels experts


El SARS-CoV-2, el nou coronavirus, ha mutat trenta vegades en aquests cinc mesos d’existència. Les mutacions són un procés natural de qualsevol organisme que quan vol replicar- se a l’atzar crea un petit error a dins el seu genoma. El coronavirus no ha mutat més que qualsevol altre virus, de fet, la grip és molt més mutable. “Aquestes mutacions les podem identificar per saber si la infecció d’un individu està relacionada amb la d’aquest altre perque comparetixen les mateixes mutacions. D’aquesta manera les mutacions dels virus ens ajuden per poder estudiar- los des del punt de vista epidemiològic” afirma el coordinador del laboratori de Microbiologia de l’hospital Son Espases, Antonio Oliver.

Les diferents mutacions fan que el virus aprengui i es vagi adaptant millor al seu hoste, en aquest cas, a l’ésser humà, però aquestes mutacions adaptatives tendeixen a fer que el virus vagi perdent letalitat i virulència. Les adaptacions també poden fer que el virus desenvolupi resistències als medicaments antivírics. Les mutacions i les possibles resistències faran que la vacuna no sigui permanent. Oliver afirma “Probablement no s’aconseguirà una vacuna que ens vagi bé per sempre i que sigui capaç de protegir- nos d’aquest virus sempre perquè com qualsevol altre anirà mutant.” El microbiòleg aposta per la combinació de “tractaments efectius amb còctels de medicaments més les vacunes que s’aniran revisant periòdicament”

La combinació de diferents medicaments antivírics, com ara, el remdesivir contra l’Ebola, el lopinavir i el ritonavir contra el VIH, l’Interferó Beta-1a per l’esclerosi múltiple i la hidroxicloroquina per tractar la malària i les afeccions reumatològiques són els tractaments autoritzats per l’Organització Mundial de la Salut en espera d’una vacuna.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La torrentada a Ferreries provoca pèrdues de desenes d’hectàrees de terra fèrtil i de sembrat

Les finques afectades demanen una neteja més regular dels torrents per minimitzar els impactes d'aquest fenomen

Cort premia 14 usuaris del transport públic per la seva fidelitat

El guanyador absolut ha utilitzat el servei de l'EMT un total de 2.772 vegades en tan sols un any

El Consell de Mallorca promou 57 accions perquè el català sigui a tots els àmbits de la societat

Les propostes s'inclouen a Molt a favor, un llibre escrit per set lingüistes compromesos amb la llengua catalana

Un Policia Local de Manacor dispara un home que intentava agredir-lo amb un ganivet

Els fets s'han produït a una casa de foravila on els agents havien estat requerits pels serveis sanitaris per una...