X

La futura vacuna contra el coronavirus no serà permanent degut a la seva mutabilitat

La combinació de varis antivírics amb la vacuna és l'estratègia dels experts

04/05/2020

La futura vacuna contra el coronavirus no serà permanent degut a la seva mutabilitat

El SARS-CoV-2, el nou coronavirus, ha mutat trenta vegades en aquests cinc mesos d’existència. Les mutacions són un procés natural de qualsevol organisme que quan vol replicar- se a l’atzar crea un petit error a dins el seu genoma. El coronavirus no ha mutat més que qualsevol altre virus, de fet, la grip és molt més mutable. “Aquestes mutacions les podem identificar per saber si la infecció d’un individu està relacionada amb la d’aquest altre perque comparetixen les mateixes mutacions. D’aquesta manera les mutacions dels virus ens ajuden per poder estudiar- los des del punt de vista epidemiològic” afirma el coordinador del laboratori de Microbiologia de l’hospital Son Espases, Antonio Oliver.

Les diferents mutacions fan que el virus aprengui i es vagi adaptant millor al seu hoste, en aquest cas, a l’ésser humà, però aquestes mutacions adaptatives tendeixen a fer que el virus vagi perdent letalitat i virulència. Les adaptacions també poden fer que el virus desenvolupi resistències als medicaments antivírics. Les mutacions i les possibles resistències faran que la vacuna no sigui permanent. Oliver afirma “Probablement no s’aconseguirà una vacuna que ens vagi bé per sempre i que sigui capaç de protegir- nos d’aquest virus sempre perquè com qualsevol altre anirà mutant.” El microbiòleg aposta per la combinació de “tractaments efectius amb còctels de medicaments més les vacunes que s’aniran revisant periòdicament”

La combinació de diferents medicaments antivírics, com ara, el remdesivir contra l’Ebola, el lopinavir i el ritonavir contra el VIH, l’Interferó Beta-1a per l’esclerosi múltiple i la hidroxicloroquina per tractar la malària i les afeccions reumatològiques són els tractaments autoritzats per l’Organització Mundial de la Salut en espera d’una vacuna.

04/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris