societat

La gamba, escassa enguany en aigües de Balears

Els motius van des de la mala mar que hi ha hagut en les darreres setmanes, a altres explicacions amb caràcter científic


La gamba va escassa enguany a les aigües de les Balears, un daltabaix per pescadors, peixaters i també per a consumidors, que la consumeixen especialment per Nadal. Els motius pels quals enguany les captures són tan minses van des de la mala mar que hi ha hagut en les darreres setmanes, a altres explicacions amb caràcter científic.

Aquestes festes de Nadal seran diferents de totes les que hem viscut fins ara per motius per tots coneguts, i ben tristos. I n’hi ha un altre que hi hem d’afegir: no hi ha gambes. Bé, sí que n’hi ha, com ahir vàrem comprovar a Sóller i als ulls aliens al sector poden semblar moltes, però per als professionals, és una altra història. “No n’agafam. Què en duim 15 quilos, 18 quilos? Això és el que s’agafa ara”, assegura Jaume Ensenyat, Patró Villa de Sóller.

Altres anys també havien experimentat davallades del nombre de captures, de vegades pel mal temps. Jaume ha estat més d’una setmana sense sortir a la mar.

L’investigador Àngel Amores va fer el doctorat l’any 2014 amb els corrents de la costa sollerica i la gamba com a protagonista. Una pista sobre un possible motiu de què està passant enguany: la creació d’uns ciclons en aquesta banda de la badia de Sóller que poden arribar al fons i que provoquen la suspensió de sediments. “Aquests sediments fan que la gamba pugui migrar a profunditats més grans”, assegura Àngel Amores.

El que queda clar, segons les autoritats, és que no hi ha hagut sobrepesca. Tot i els problemes actuals, es descarta la desaparició definitiva de la gamba.

Els experts asseguren que les circumstàncies poden canviar en qualsevol moment i que l’abundància de gambes d’altres anys pot tornar. Això sí, que arribi abans de Nadal, és una altra història.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Més de 200 petits empresaris participaran divendres en la protesta contra les restriccions

Ho asseguren els impulsors de la plataforma 'Afectats per la Covid. Menorca' que també reclamen mesures a llarg termini

Eivissa ja té els primers immunitzats contra la Covid-19

S'ha completat el cicle de vacunació de 97 persones amb l'administració de la segona dosi a 71 usuaris i 26 treballadors. Fins ara a les Pitiüses han rebut la primera...

Arriba a les Balears una nova remesa de vaccins amb 5.800 dosis

Després de diversos retards han arribat les dosis compromeses de cada dilluns

Cerquen un home de 33 anys desaparegut a Palma des de dimecres passat

Es tracta de l'actor Moritz Nino Manuel Bonin