X

La Generalitat estudiarà “accions legals” per esclarir la “veritat” després de les declaracions de Villarejo sobre els atemptats jihadistes

L'associació de víctimes exigeix a l'excomissari que "presenti totes les proves" que certifiquin les seves declaracions sobre la relació entre el CNI i els atemptats a Barcelona l'agost de 2017

12/01/2022

La Generalitat estudiarà “accions legals” per esclarir la “veritat” després de les declaracions de Villarejo sobre els atemptats jihadistes

L'expolicia José Manuel Villarejo en una imatge d'arxiu. / EFE

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, estudiarà accions legals per exigir a l’Estat que esclareixi la “veritat” sobre els atemptats jihadistes de Barcelona a l’agost de 2017. Així ha estat la reacció després de les declaracions de l’excomissari Villarejo en les quals va atribuir els atemptats a un “error de càlcul” del Centre Nacional d’Intel·ligència i del qui llavors era el director dels serveis secrets, el general Félix Sanz Roldán.

A més, set partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats i al Senat, inclòs Més per Mallorca, han registrat una petició per a crear-ne una comissió d’investigació. Villarejo ha afirmat que la intenció de Sanz Roldán era “donar un petit ensurt a Catalunya“, però sense la intenció de causar l’atemptat. L’excomissari, que mai ha ocultat la seva enemistat amb Sanz Roldán, al qual sempre ha culpat de la seva situació, ha fet aquesta sorprenent afirmació durant el segon dia del seu interrogatori en el judici que se celebra davant l’Audiència Nacional per tres peces de l’anomenat caso Tàndem.

Si diu la veritat, que presenti les proves

Per la seva banda, l’associació que representa més de 250 persones afectades per aquests atemptats, la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), ha reclamat a Villarejo que si el que diu és veritat que presenti totes les proves per confirmar les seves declaracions.

Davant les notícies aparegudes després d’aquestes declaracions sobre la relació del CNI i l’imam de Ripoll, la UAVAT ha fet públic un comunicat en el qual assenyala que Villarejo està declarant com acusat en un procés penal i no té l’obligació de “dir veritat”, així com que “no és la primera ocasió en la qual ofereix declaracions similars”, i per això li pregunta “per què ha esperat a tenir un judici en contra seva per a realitzar aquestes manifestacions?”.

“Com a entitat que representa i assisteix a més de 250 afectats pels atemptats d’agost de 2017, i amb la intenció que la situació psicològica de les mateixes no es vegi agreujada després de la seva declaració, exigim al comissari Villarejo que presenti totes les proves que certifiquin les declaracions“, apunta el comunicat.

En opinió de UAVAT, “el comissari Villarejo està obligat com a policia a aportar quantes proves disposi per a esclarir els fets que denuncia. I entenem també que, com a ciutadà, presentar aquestes proves seria una mostra determinant de la seva empatia i solidaritat amb les víctimes dels atemptats succeïts a l’agost de 2017 a Catalunya”.

12/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT