mallorca

La gravera de Porreres podrà arrassar 33 hectàrees de boscos protegits a Monti-sion

Terraferida critica que el Govern autoritzàs aquest projecte l'any 2017

L'efecte de la gravera sobre la muntanya ja és visible des de molts punts de l'illa. Imatge Terraferida


Terraferida critica que el projecte d’explotació i restauració de la gravera de Son Amat, a Porreres, permeti arrasar 33 hectàrees de pinars i garrigues verges, una àrea protegida qualificada d’ANEI i que està situada entre el Puig de Monti-sion i el Puig d’en Famella. El Govern, de moment, no ha fet declaracions, però assegura que la normativa permet aquestes actuacions quan es tracta d’explotacions antigues.

L’ampliació de la pedrera es farà sobre un dels pocs massisos muntanyencs que existeixen al Pla de Mallorca i pot acabar amb més de 46 quarterades de zona natural, que en gran part estan protegides i declarades ANEI. Això són 330 MIL metres quadrats de muntanya i pinar que es convertiran en grava per a la construcció.
Tot això gràcies al projecte de restauració que es va autoritzar fa dos anys, l’any 2017, amb el vistiplau de la Comissió Balear de Medi Ambient i de la Direcció General de Política Industrial. Uns organismes que depenen del govern autonòmic. Segons el portaveu de Terraferida, Jaume Adrover, “el pla de restauració és realment una nova explotació encoberta que afecta tot el massís de Montision i parla d’unes 33 hectàrees noves d’on es podran extreure 25 milions de metres cúbics de grava per utilitzar en la construcció”

De fet, l’ampliació de la gravera ja ha començat i la tala del bosc protegit i les noves excavacions ja són visibles des de molts punts de Mallorca. “La pedrera només estava explotada a la cara sud i ara gràcies a aquest projecte, comencen a explotar la cara nord i ja és visible des de molts de punts de Mallorca”, afegeix, Jaume Adrover, el portaveu de l’entitat conservacionista.

 

L’Ajuntament de Porreres no té competències sobre la pedrera

La batlessa del municipi, Xisca Mora, lamenta que aquesta activitat suposi arrasar amb un dels espais més emblemàtics de Porreres: el puig de Montision. La batlessa, però, explica que “tothom que no estigui d’acord amb la gestió de la gravera pot acudir a l’Ajuntament o a les diferents conselleries a consultar la documentació i ho pot denunciar”.

Arrasar aquesta àrea natural protegida és possible perquè l’actual legislació minera ho permet. Per excavar zones protegides, en aquest cas una zona ANEI, les empreses mineres han de pagar 7.000 euros per hectàrea afectada.

Aquest és el criteri del Consell de la Mineria de les Balears. I aplicant-lo la gravera de Porreres haurà de pagar 304 MIL euros per ampliar 46 quarterades la zona d’excavació damunt el bosc protegit.
A propòsit d’això, els representants de la pedrera i tampoc el Govern no han volgut fer declaracions

La direcció General de Política Industrial, però, explica que la gravera porrerenca de Son Amat té autorització per extreure grava de dins una zona ANEI perquè és una explotació antiga.

 

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Maria Esperança Cantallops Cantallops 23/10/2019

    No anem bé,ens diuen que el canvi climàtic el tenim aqui, la qual cosa és ben evident i els polítics , no fan res per aturar-ho.Ses lleis, no són eternes, es poden canviar, si allò implica una millora per al territori.Quan ens haguem menjat totes les zones verdes, peculiars de l’illa, ja no ens quedarà el que ,verdaderament importa, el nostre paisatge,la natura, el mar, les platges,el plà, la serra…en definitiva els que ens fà únics…tendrem ciment ,ciment i ciment…i ells els diners…

Cercador |


més contingut relacionat

Suspeses les visites i les sortides a la residència La Bonanova per un cas de coronavirus

Aquest dimecres ja s'han fet les proves PCR als 340 residents

L’escoleta municipal de Palmanova tancada per un positiu en coronavirus

La Conselleria de Salut està fent el seguiment a tot l'alumnat del centre i també als treballadors

Detectat un cas de coronavirus a un campus d’estiu de Campos

A Lloret ha donat positiu la directora d'una escoleta d'estiu

El darrer balanç del coronavirus a Balears: 84 nous casos (2.930 en total), 13 curats i cap defunció

El nombre de casos actius és de 520 en total, 71 més que ahir. D'altra banda hi ha 15 nous...