societat

La Guàrdia Civil deté dues persones a Eivissa per produir i vendre mel de manera irregular

Els agents han trobat substàncies actives que superaven els límits màxims de residus (LMR) legalment permesos i que la feien no apta per al consum humà

Guàrdia Civil


La Guàrdia Civil ha detingut dues persones a Eivissa per delictes relacionats amb la venda de mel, en el marc d’una recerca que realitza l’institut armat des de principis de l’any 2019, en la qual s’han inspeccionat nombrosos comerços i locals de producció de Balears. S’acusa als detinguts com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública. S’investiga una tercera persona a Mallorca com a presumpte autor d’un delicte d’estafa i contra la salut pública.

En aquesta recerca han col·laborat el Servei de Seguretat Alimentària i Nutrició de la Conselleria de Salut, el Servei de Qualitat Agroalimentària i el Servei de Ramaderia, tots dos pertanyents a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Segons ha informat la Guàrdia Civil, a Eivissa es van rebre diverses queixes i denúncies per la instal·lació d’apiaris no autoritzats, al voltant de 1.000 casetes.

Els agents del Seprona van comprovar en les primeres diligències que els responsables de les mateixes eren un pare i el seu fill. Varen sorgir dubtes sobre la procedència i el tractament de la mel que envasaven per a la venda. Després d’obtenir mostres de diferents presentacions i varietats de mel de l’empresa en qüestió, es van enviar a laboratoris per a ser analitzades.

Aquestes anàlisis apuntaven a la presència de substàncies actives que superaven els límits màxims de residus (LMR) legalment permesos per a la mel i productes de l’apicultura, no sent aptes per al consum humà. Tampoc no es descarta un risc greu a curt termini per a la salut dels consumidors. Aquests residus procedeixen de substàncies plaguicides i de medicaments d’ús veterinari no autoritzats per l’Agència Espanyola del Medicament.

En els registres practicats en un habitatge a Sant Antoni i un magatzem a Santa Eulàlia, es van intervenir ordinadors i discos durs per analitzar, així com nombroses mostres i pots que contenien mels de diverses classes, caixes de cartó plenes de pol·len, etiquetatges i productes fitosanitaris. A més, en el magatzem realitzaven l’envasament i etiquetatge de la mel des de cubes de gran grandària a pots petits per a la venda.

Davant aquests fets, la Guàrdia Civil va retirar del mercat tots els envasos de mel amb trossos de bresca destinats al consum humà.

Quant a la investigació que s’ha dut a terme a Mallorca, s’han fet diverses inspeccions a comerços dedicats a la venda de mel. En una d’elles, a la localitat de Pollença, s’ha investigat a un home propietari d’una empresa dedicada a la producció, distribució i venda de mel ‘artesanal’.

Els agents van comprovar com una de les marques comercialitzades per aquesta persona no era mel, sinó xarop o xarop amb fragments de panell d’abelles. En les altres mostres, l’anàlisi pol·línica va revelar que les mels no eren originàries de Pollença com marcava l’etiquetatge, sinó mescles de mels procedents de països de fora de la Unió Europea.

A l’investigat se l’imputa un suposat delicte d’estafa. Segons els agents, el presumpte autor comprava la mel a empreses de la Península per un preu que rondava els 5 euros el quilo i la comercialitzava com a mel originària de bresques de Pollença a un preu d’entre 18 i 22 euros.

El Seprona a través d’aquesta recerca ha constatat, que excepte aquestes dues excepcions, en general els productors de mel a Balears compleixen amb la normativa establerta per a aquesta mena d’aliments.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

878 nous casos covid a Balears i notificades quatre morts

Les persones que passen la covid ara mateix a les Illes són 10.406

Salut intervé la Llar d’ancians de Calvià després de detectar-se un brot de 20 casos de covid

El brot afecta a 18 dels 56 residents i a 2 dels 78 treballadors. Hi ha 12 residents hospitalitzats perquè...

S’endureixen els requisits per poder accedir a les residències de gent gran

S'exigeix tenir la pauta de vacunació completa o fer-se un test d'antígens o una prova PCR

La població de Balears creix un 40% en 20 anys

El secretari general per al Repte Demogràfic coneix de primera mà la realitat de les Illes