X

La Guàrdia Civil dissol una organització criminal d’estafes de lloguer vacacional

En aquesta operació s'han pogut esclarir més d'un centenar de fets delictius en diferents llocs d'Espanya, inclosa Eivissa, per estafes que es realitzaven de manera informàtica

01/04/2023

La Guàrdia Civil dissol una organització criminal d’estafes de lloguer vacacional

Redacció

La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització criminal especialitzada en estafes vacacionals que estava composta per 42 persones, 30 homes i 12 dones, i liderada per un home que dirigia la xarxa des de la presó.

Segons explica aquest dissabte l’institut armat, en aquesta operació s’han pogut esclarir més d’un centenar de fets delictius en diferents llocs d’Espanya, inclosa l’illa d’Eivissa, per estafes que es realitzaven de manera informàtica. Fins al moment s’ha detingut a 29 persones i s’ha investigat a altres 13 més. S’han aconseguit esclarir més de 128 estafes per tot el territori nacional, sobretot a Madrid però també a Toledo, Ciudad Real, Pontevedra, la Corunya, València, Alacant, Castelló, Eivissa, Bilbao, Santander, Huelva, Cadis, Màlaga, Granada, Múrcia, Barcelona i Tarragona.

L’operació va partir de l’increment de denúncies relacionades amb estafes en diverses plataformes especialitzades i pàgines web. La Guàrdia Civil va realitzar un estudi exhaustiu de les pàgines i va comprovar que s’oferia un preu inferior al del mercat per a captar l’atenció de les víctimes, a les quals es cobrava els diners per endavant.

Una xarxa de “mules” s’encarregaven de transferir els diners producte del delicte entre diversos comptes bancaris i així dificultar el rastre del benefici il·lícit, mentre un altre grup s’encarregava d’extreure’l de caixers automàtics i altres implicats, amb documentació falsa, obrien comptes bancaris, creaven correus electrònics i donaven d’alta línies de telèfon. Els agents van intervenir nombrosos ordinadors, dispositius electrònics i documentació, i s’ha procedit al bloqueig de més de 75 comptes bancaris.

La recerca ha estat coordinada per òrgans judicials i fiscals i l’han desenvolupat l’Equip de Delictes Informàtics i Telemàtics (EDITI) de la Unitat Orgànica de Policia Judicial i els denominats “Equips @”, dependents tots de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid.

01/04/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris