X

La història dels gitanos a Balears començà fa 500 anys, però ningú mai no l’ha escrita

La periodista Laura Jurado ha guanyat el Premi Ciutat de Palma per dur a terme aquesta investigació

03/02/2021

La història dels gitanos a Balears començà fa 500 anys, però ningú mai no l’ha escrita

Era el 1968 i Son Banya s’acabava d’inaugurar. L’artista Pere Planells ho va captar en primícia en aquest documental. Tot i aquest testimoni experimental, el fet és que mai ningú ha escrit la història dels gitanos a les Balears. “Són 500 anys d’història de la comunitat gitana a les Balears que no s’han contat. Aquest desconeixement complet de la seva història és un deute històric que s’ha de resoldre”, explica la periodista Laura Jurado.

Laura Jurado acaba de guanyar el Premi Ciutat de Palma 2021 d’Investigació per dur a terme la primera investigació històrico-social de la comunitat gitana a les Illes. “Eren una ètnia tradicionalment àgrafa, no varen deixar res escrit, per això has de partir de documents que han escrit sobre ells”, apunta Jurado. Per això l’objectiu és tenir els testimonis, fer una memòria de Son Banya. Un poblat que va néixer per donar sortida a un centenar de famílies que malvivien en barraques al Molinar.

“Son Banya no és un cas aïllat, forma part d’un pla de lluita contra el barraquisme que es va desenvolupar a tot Espanya a partir dels anys 50. Fins i tot Son Banya volia tenir un objectiu turístic, amb espectacles de flamenc i botigues d’artesania”, explica la periodista.

Però la realitat va ser una altra, i des dels anys 90, pràcticament tota la informació que hi ha gira entorn el crim i els reallotjaments. Per no limitar cinc segles d’història a això, Laura Jurado posarà una primera pedra, per crear el relat d’una comunitat que forma part de la història de les Illes. Perquè, com diu la periodista, és en el desconeixement on creixen els prejudicis.

03/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT