X

“La història robada” d’Antoni Tugores sobre l’assassinat del batle Amer l’any 1936, torna al teatre en versió radiofònica

Amb la direcció i dramatúrgia de Joan Gomila, s'estrena aquest dissabte 24 d'abril a la Sala Fornal de Manacor

19/04/2021

“La història robada” d’Antoni Tugores sobre l’assassinat del batle Amer l’any 1936, torna al teatre en versió radiofònica

Un dels episodis més tràgics i obscurs de la repressió del bàndol franquista durant la Guerra Civil del 1936 va succeir a Manacor. Però el cert és que la versió dels vencedors va enterbolir i alhora, silenciar l’assassinat del batle Antoni Amer, de malnom Garanya, durant molts anys. Ara, la companyia de teatre La  Fornal torna a dur a escena “La història robada” escrita per l’investigador, Antoni Tugores, però en una versió radiofònica. La nova versió s’estrena aquest dissabte 24 d’abril i diumenge, 25 s’han programat dues funcions, una a les 12:00 del migdia i l’altre, a les 19:00 del capvespre.

Onze anys després de la seva primera estrena, La Fornal recupera, amb la direcció i dramatúrgia de Joan Gomila, la història del batle republicà que els feixistes mataren d’un tir al cap,  el desembre del 36, en ple esclat de la Guerra Civil, al cementeri de Son Coletes de Manacor. Ara arriba amb un nou muntatge evocatiu i alhora, simbòlic que recrea un estudi de ràdio, al més pur estil de les clàssiques radionovel·les. Qui s’encarrega d’explicar la història és qui fou la dona del batle Garanya, Magdalena Roig. Interpreta aquest paper protagonista, Xesca Forteza. Ens ha explicat que el “patiment de la dona del batle va ser molt gran perquè no només va perdre el seu espós, també algun dels seus fills”.

“La història robada” és el títol de l’assaig i recull històric de l’historiador i periodista Tugores que plasma la història del batle Amer, un home adscrit al republicanisme federal, creador de nombrosos negocis particulars i impulsor d’avançades iniciatives públiques de caràcter educatiu com l’escola de Sa Graduada al passeig de Na Camel·la, social i sanitari. L’actor manacorí, Ilde Muñoz, dona vida a la figura històrica de Garanya. Admet que “em fa respecte, és una gran responsabilitat encarnar una figura icònica que compareteix uns valors republicans que jo mateix admir”.

Una història de la Guerra Civil que retrata les misèries humanes, les venjances, la incultura i la fam. El jove actor manacorí, Antoni Adrover, interpreta Colau, l’arquetip de la maldat.

I val a dir que probablement, el llibre de “La història robada” no hauria vist la llum sense la insistència de la filla de l’escriptor Antoni Tugores. Va ser Laura Tugores qui va convèncer son pare perquè publicàs un dels episodis més negres de Manacor. Doncs bé, pare i filla també surten ara a l’obra de teatre. L’actriu Margalida Alajarín encarna Laura Tugores i l’elogia sobretot “per la seva valentia i conviccions fermes” afegeix: “tothom, sobretot els joves, haurein de conèixer aquesta història del batle Amer perquè mai no es torni a repetir”.

Joana Salas, Cati Nicolau, Tomàs Martínez, Jaume Riera i Joan Aguiló completen el repertori d’intèrprets.

“La història robada”, en versió radiofònica, s’estrena aquest dissabte dia 24 d’abril a la Sala Fornal de Manacor, a les 19:00 de l’horabaixa. Diumenge 25 se n’han programat dues funcions, a les 12.00 h del migdia i a les 19:00 del capvespre.

 

19/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris