Experts de les Illes, Barcelona i Madrid han debatut a l'Hospital Mateu Orfila sobre les darreres novetats al voltant del carcinoma de pulmó
Cada any es diagnostiquen a les Illes 1.500 nous casos de càncer de pulmó. És el segon tipus de tumor més freqüent al món, amb uns 2 milions de casos nous. Gràcies als avenços en el tractament, l’abordatge del càncer de pulmó també ha canviat i ara el principal objectiu és convertir-lo en una malaltia crònica.
El tabac continua essent de manera clara el principal responsable del càncer de pulmó al nostre país. El 85% dels casos diagnosticats hi estan relacionats, però també és el responsable d’entre el 60% i el 70% dels casos de càncer de cap i coll i d’un percentatge important dels casos de càncer d’esòfag i de bufeta. Experts de les Illes, Barcelona i Madrid han debatut aquest cap de setmana a l’Hospital Mateu Orfila sobre les darreres novetats diagnòstiques i terapèutiques al voltant del carcinoma de pulmó. Un dels objectius és la cronificació de la malaltia, que ja és possible en alguns subgrups de malalties dins aquest tipus de tumor.
El 60% dels casos es diagnostiquen en fase avançada, és a dir, en estat metastàtic, i se’n diagnostiquen molts. Aquí també, però, s’han aconseguit millores.
El principal avenç, però, pel que fa al tractament dels malalts amb antecedents de tabaquisme ha estat la immunoteràpia, especialment en els estadis avançats de la malaltia que semblen quirúrgics, on el percentatge de curació pot arribar al 70%.
Les millores en el diagnòstic precoç de la malaltia, a través de biòpsia líquida o de la intel·ligència artificial aplicada a la radiologia, poden ajudar en un futur a reduir la mortalitat d’una malaltia que també afecta gent jove i població no fumadora.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular