X

La inflació cau al 3,3% el març, la taxa més baixa des d’agost de 2021

La davallada de l'IPC es deu a la comparació interanual amb març de 2022, quan es va disparar per la guerra d'Ucraïna, però el cost de la vida continua augmentant

30/03/2023

La inflació cau al 3,3%25 el març, la taxa més baixa des d’agost de 2021

La taxa d’inflació ha caigut al 3,3% el març, 2,7 punts per sota de la de febrer i la més baixa des d’agost de 2021, per l’evolució del preu de l’energia, que el març de l’any passat es va disparar per l’inici de la guerra d’Ucraïna.

Segons la dada avançada de l’índex de preus de consum (IPC) publicat aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), aquest fort descens en el ritme de pujada dels preus es deu a la caiguda de l’electricitat i els carburants que van augmentar el març de 2022 i aquest mes disminueixen.

“Estem davant d’una davallada interanual, però hem de tenir en compte que es compara amb març de 2022, quan hi va haver una pujada molt intensa de tots els components de l’IPC, especialment dels combustibles i de l’electricitat” per l’inici de la guerra d’Ucraïna, explica l’economista Pau Monserrat, que afegeix que la forta reducció de la inflació és “un miratge estadístic”.

Quant a la inflació subjacent -l’índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics-, disminueix una dècima, fins al 7,5%, però és manté en el nivell més alt des de 1986.

En taxa mensual, els preus pugen un 0,4% respecte el mes de febrer, 0,5 punts manco que el varen pujar el febrer, segons aquest indicador avançat de l’IPC. “Una pujada del 0,4% és molt tenint en compte que el petroli està un 40% més barat que el seu valor màxim de l’any passat o que el gas natural ha davallat un 70% en un any”, argumenta l’analista financer Lluís García Langa.

El Ministeri espanyol d’Assumptes Econòmics ha destacat que la inflació de març “és gairebé tres vegades inferior a la registrada un any abans” i que la subjacent baixa per primera vegada des del mes de setembre passat. “La baixada sostinguda del preu de l’electricitat, gràcies a la solució ibèrica i a la resta de mesures adoptades, ha estat clau perquè la inflació espanyola se situï entre les més baixes d’Europa”, afegeixen.

La inflació va començar a escalar l’agost de 2021 (3,3%), es va accelerar el febrer de 2022 arran de la guerra d’Ucraïna i va arribar a un pic del 10,8% el juliol passat, fonamentalment per l’alça dels preus energètics, que s’ha anat traslladant a la resta de components, especialment als aliments.

Des de novembre, la taxa anual d’inflació es movia entorn del 6%, mentre que la subjacent s’ha mantingut al voltant del 7%.

De tornada a les dades avançades de març, l’INE assenyala que la diferència de 4,2 punts entre les taxes interanuals de la inflació subjacent i de l’IPC general és la major des d’agost de 1986, quan es va començar a calcular la subjacent.

En aquesta dada avançada d’inflació no es detalla l’evolució per grups, que es coneixerà el pròxim 14 d’abril quan l’INE publiqui la dada definitiva.

30/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT