X

La inflació continua fent patir les economies familiars

L'IPC del mes d'agost s'ha situat a les Illes Balears en el 3,1%, mig punt per damunt de la mitjana nacional

12/09/2023

La inflació continua fent patir les economies familiars

Redacció

L’IPC, l’índex de preus de consum, del mes d’agost ha pujat per segon mes consecutiu a les Illes i ha superat la barrera del 3%: concretament, se situa en el 3,1% en taxa anual, cinc dècimes per damunt de l’espanyol, que està al 2,6. Els preus que més han influït en el comportament alcista de l’IPC són els del transport, que puja un 3% anual a les Balears per l’encariment dels combustibles, segons l’Institut Nacional d’Estadística.

Però encara major és l’increment de l’alimentació, un 10,7%, i dels preus vinculats al sector turístic, que s’incrementen un 6,7%. En canvi, destaca la davallada del 17,1% de les despeses energètiques de la llar, per la moderació de la factura elèctrica. L’economista Pau Monserrat creu que la inflació s’està controlant, però apunta que les pujades actuals s’afegeixen al patiment que ja han patit les butxaques dels consumidors. “On més mal fa la inflació és en el béns de primera necessitat i això fa que ens trobem amb noves dificultats perquè les famílies arribin a final de mes”, ha dit Monserrat.

Així i tot, el mes passat va tancar amb el preu del combustible més barat. La benzina 95 costava 4 cèntims manco que l’agost de l’any passat. Però s’ha de tenir en compte que, amb la bonificació dels 20 cèntims, al final la pagàvem més barata. Ara, sense el descompte estatal, en pagam el preu sencer, un preu que continua a l’alça. De fet, en algunes benzineres ja s’han recuperat els dos euros de la benzina 98.

12/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris