X

La inflació es modera a l’agost i baixa quatre dècimes, fins al 10,4%

També ha baixat els combustibles líquids, encara que s'han encarit l'electricitat, l'alimentació, la restauració i els paquets turístics

30/08/2022

La inflació es modera a l’agost i baixa quatre dècimes, fins al 10,4%25

La taxa d’inflació s’ha moderat lleugerament a l’agost en baixar quatre dècimes, fins al 10,4%, degut principalment al descens del cost dels carburants, segons l’indicador avançat publicat avui, dimarts, per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

D’acord amb aquestes dades, també han tirat a la baixa els combustibles líquids, amb un descens més gran que el que fou registrat l’any anterior, encara que s’han encarit l’electricitat, l’alimentació, la restauració i els paquets turístics.

Es tracta del primer descens de l’IPC des d’abril d’enguany, quan la taxa va baixar al 8,3% des del 9,8% de març, i del tercer des de febrer de 2021, quan va començar la tendència alcista de la inflació.

Els majors pics en els últims mesos s’han registrat al març, coincidint amb l’inici de la guerra a Ucraïna (va passar del 7,6% al 9,8%) i al juny, moment en el qual Rússia va reduir el subministrament de gas a Europa (va passar del 8,7% al 10,2%).

Respecte a la inflació subjacent (la que exclou els aliments sense elaborar i els productes energètics), ha escalat aquest mes tres dècimes, fins al 6,4%; una taxa que, si es confirma, seria la més alta des de gener de 1993.

Els preus van registrar a l’agost una pujada del 0,1% respecte a juliol, segons l’indicador avançat de l’IPC, i es tracta de la cinquena taxa mensual positiva des que ha començat l’any.

L’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA), que mesura l’evolució dels preus amb el mateix mètode en tota la zona euro, es va situar en el 10,3% en taxa interanual (quatre dècimes menys) i en el 0,1% en la mensual.

30/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris