economia

La inflació se situa al 7,8 % a les Balears l’abril

L'INE manté en el 4,4% la inflació subjacent, que no inclou ni aliments frescos ni energia

Imatge d'arxiu.


Balears ha registrat una inflació del 7,8% a l’abril, 1,6 punts menys que al març; i a nivell nacional la inflació a Espanya es va situar el mes d’abril en el 8,3%, una dècima menys de la dada avançada per l’Institut Nacional d’Estadística, degut sobretot a la baixada dels preus de l’electricitat i dels carburants.

Entre les comunitats autònomes, Balears té la mateixa inflació que el País Basc i se situa només per damunt de Canàries (7,1%) i Madrid (7,7%). La taxa general no queia tant en un sol des de gener de 1987, fa més de 35 anys, mentre que la inflació subjacent, que no inclou aliments frescos ni energia, es manté en el 4,4%, un punt més que fa un any i la més alta des de desembre de 1995.

La inflació duia 13 mesos a l’alça, des de març de 2021, una senda que només es va interrompre el gener, quan es va moderar quatre dècimes (al 6,1% interanual) i ara al mes d’abril. Sense tenir en compte les darreres variacions d’impostos, la inflació interanual seria del 9,3% en l’abril, un punt més que l’IPC general, segons explica l’INE.

Els preus que més varen pujar l’abril varen ser el “d’altres olis”, un 96,2%; els combustibles líquids, un 95,7%; els hotels i hostals, un 50,5%; l’oli d’oliva, un 42,5%, i l’electricitat, un 34,9%.

Per contra, els preus que més van baixar van ser els aparcaments (-20,4%), els equips de telefonia mòbil (-3,8%), els equips audiovisuals (-2,7%), les peces de vestir d’infants (-2%) i els jocs i aficions (-1,5%).

Respecte al mes anterior, els preus van registrar una baixada del 0,2% i és la primera taxa mensual negativa en un mes d’abril des de 1992. Entre abril i març van descendir sobretot els preus de l’electricitat, un 26,9%; la gasolina, un 12,5% i el gasoil, un 9,6%, mentre que es van incrementar especialment els altres olis (39,8%) i els hotels, hostals i pensions (19,4%).

La taxa anual de l’IPC es va situar per sota del 10% en totes les comunitats autònomes excepte a Castella-la Manxa (10,4%), mentre que les taxes més baixes d’inflació es van donar a Canàries (7,1%) i Madrid (7,7%).

Respecte a l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA), que mesura l’evolució dels preus amb el mateix mètode en tota la zona euro, es va situar en el 8,3% en taxa interanual, un punt i mig inferior

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

S’agreuja la crisi del paper, que ja afecta altres àmbits

Les imprentes alerten de la situació, i afirmen que no es resoldrà en aquest 2022

Estratègia d’Alemanya per estalviar gas: enviar els jubilats a passar l’hivern a Mallorca

L'Associació d'Agències de Viatges Independents d'Alemanya proposa subvencions de 500 euros a cada pensionista. Una iniciativa per estalviar energia, calefacció...

185.000 € en multes als creuers per infraccions de seguretat i medi ambient en dos anys

No comunicar una avaria a bord, vessament d'hidrocarburs i fondeig no autoritzat, entre les sancions imposades per Capitania Marítima

Veïnats i hotelers de Platja de Palma tornen a fer front comú per “dignificar la destinació”

La plataforma per una Platja de Palma Cívica torna a reclamar un any més una major seguretat a la zona