CULTURA

La invisibilitat dels llibres de ploma femenina, encara perviu

Les escriptores Antònia Vicens i Dolors Marín critiquen que avui dia la majoria de lectors homes aposten per llibres d'autoria masculina


Un muntatge audiovisual que han difós  per les xarxes socials les biblioteques de Palma per denunciar la desigualtat de gènere a les col·leccions dels llibres, mostra clarament la invisibilitat de la ploma femenina que encara avui persisteix . Una iniciativa que coincideix amb el Dia de les Dones Escriptores, enguany marcat per la polèmica del premi Planeta. Organitzada per la Biblioteca Nacional, reivindica la tasca i el llegat de les escriptores al llarg de la història.
En el vídeo i a les biblioteques, podem veure com quedaria una prestatgeria d’una biblioteca, si es retirassin tots els volums escrits per homes. La veritat és que la imatge és decebedora: pocs llibres d’autores. Jaume BELDA, bibliotecari de la Joan Alcover, explica que és un bon moment per reivindicar que les editorials i els lectors i lectores apostin pels llibres d’escriptores.

I és que només el 12,9% dels Nobel de literatura són dones i el Cervantes, un 11%.

Resseguint aquest fil, avui a Ib3 Ràdio hem parlat amb escriptores referents. Una de la literatura de novel·la i poesia, la premi nacional de poesia, Antònia Vicens i l’autora de volums d’investigació històrica, la professora Dolors Marín.
L’autora mallorquina de “Tots els cavalls” reconeix que encara avui, certs prejudicis fan que la majoria d’homes lectors llegeixen escriptors i no pas dones escriptores. Vicens admet “l’ambient hostil”, en els inicis de la seva carrera, “era un injustícia, a més jo provenia d’una família obra”

Per part seva, Dolors Marín -que ha publicat més d’una desena de llibres d’investigació històrica com “Anarquistes. Un segle de moviment llibertari a Espanya“, critica que en el món editorial, encara hi manen els homes. “Les dones escriptores som invisibles per les grans editorials”.

Ambdues escriptores comparteixen els entrebancs de publicar a les grans editorials, malgrat la majoria de consumidores de llibres són dones.

La poeta Antònia Vicens ha posat l’exemple del polèmic Premi Planeta per exemplificar un món literari encara davall l’ombra dels escriptors. “És tot un escàndol”, ha dit, “han hagut de menester tres hores per suplir una dona”.

Can Sales celebra avui el Dia de les Dones Escriptores amb el lema Caterina: ‘Llegir les edats de la vida’

Sí… La biblioteca pública a Palma acull avui una lectura – a partir de les 18.30 hores- en què es llegiran breus fragments de textos escrits en català, castellà, èuscar i gallec. Els d’enguany expliquen l’acompanyament al llarg de la vida que els llibres ens donen.
Les autores seleccionades enguany són Josefina Aldecoa, Santa Teresa de Jesús, María Moliner, Ida Vitale, Emilia Pardo Bazán, entre d’altres. Llegiran fragments d’obres les escriptores Lluvia Beltrán i Mercè Homar; l’escriptor Miquel Àngel Lladó i la directora general de Cultura, Catalina Solivellas.

L’acte finalitzarà amb l’actuació del cantautor Pere J. Costa.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |