X

La Llei de famílies, l’accés a l’habitatge i millores en ajudes socials, punts clau dels PGE per al 2023

Xifrats en 198 mil milions d'euros, el projecte de llei dels Pressupostos Generals de l'Estat ha estat aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres

04/10/2022

La Llei de famílies, l’accés a l’habitatge i millores en ajudes socials, punts clau dels PGE per al 2023

/ Eduardo Parra.

Llei de Famílies

Després de l’acord ‘in extremis’ sobre el projecte de llei dels pressupostos generals de l’Estat per al 2023 entre el PSOE i Unides Podem, aprovat aquest dimarts en el Consell de Ministres i xifrats en 198 mil milions d’euros, destaca, entre els punts clau i com a novetat, el permís de 8 setmanes per als pares treballadors fins que el fill tengui 8 anys, inclòs en la futura Llei de Famílies, pensada per millorar la conciliació. Liderada per la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, el Consell de Ministres ha decidit aprovar-la de manera urgent abans que finalitzi el mes d’octubre.

A més, s’ampliarà la renda de criança de 100 euros al mes per a fills d’entre 0 i 3 anys. Aquesta renda s’estendrà a les persones amb fills menors de 3 anys que estiguin o hagin estat en la Seguretat Social o mutualitat durant 30 dies o hagin rebut una prestació -contributiva o assistencial- del sistema de protecció de la desocupació. La quantia serà de 100 euros per cada fill menor de 3 anys, fins que assoleixi dita edat.

La Llei també considerarà com a famílies nombroses a les monomarentals amb dos fills. L’acord de pressupostos inclou, tal com reclamava Belarra, un permís de 7 dies a l’any perquè cada treballador pugui cuidar de familiars o convivents. Així mateix, servirà, per exemple, perquè aquests treballadors puguin quedar-se a casa i cuidar dels seus fills o d’una persona major o acompanyar al metge a la seva parella.

Bo Lloguer Jove

Per la seva part, la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha avançat també que es consolidarà el bo lloguer jove, amb una dotació pressupostària de 200 milions en el 2023. Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha afegit que es posarà en marxa un programa de lloguers accessible dotat amb 260 milions d’euros. En total, es mobilitzaran 3.472 milions de recursos en el capítol d’habitatge, fet que suposa un increment del 5,4 %.

El bo lloguer jove es tracta d’una ajuda de 250 euros mensuals durant dos anys, per a persones d’entre 18 i 35 anys que cobrin un salari inferior a tres vegades l’IPREM i que lloguin un habitatge de 600 euros mensuals o menys, ampliables en cada comunitat a 900 euros, o una habitació de fins a 300 euros, ampliable a 450 euros.

Pensions i Ingrés Mínim Vital

A més, totes les pensions, contributives i no contributives, i l’Ingrés Mínim Vital seran revalorats a partir de dia 1 de gener. Les prestacions per desocupació inclouran una millora a partir del sisè mes.

El Ministeri d’Hisenda calcula que la pujada de pensions del pròxim any rondarà el 8,5 %, una xifra que es concretarà amb la inflació de novembre. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat que es dotarà el fons de reserva per primera vegada en 13 anys. Montero també ha subratllat que les pensions pujaran conforme a l’IPC, tal com es va acordar en el Pacte de Toledo, fet que elevarà aquesta partida pressupostària en un 11,4 %.

Pel que fa a l’Ingrés Mínim Vital, amb la finalitat de protegir les persones que més ho necessiten, augmentarà en els mateixos termes que les pensions, i l’IPREM se situarà en 600 euros mensuals a partir de l’1 de gener del 2023. Actualment, l’IMV se situa en 1.081,59 euros mensuals per a una unitat de convivència formada per un adult i quatre o més menors o dos adults i tres o més menors, mentre que és de 639,12 euros per a una família formada per un adult i un menor o dos adults.

Els PGE també recuperen, per a la prestació de desocupació, el 60 % sobre la base reguladora del salari a partir del setè mes. Es tracta d’una mesura que va ser modificada en el 2012 pel Govern de Mariano Rajoy i que va retallar del 60 % al 50 % la base reguladora del salari. Segons l’Executiu, beneficiarà a 300.000 persones.

04/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT