X

La llei del ‘només sí és sí’ supera el tràmit del Congrés i avança cap al Senat

La major part dels grups hi han donat suport, però el PP i VOX l'han rebutjat

26/05/2022

La llei del ‘només sí és sí’ supera el tràmit del Congrés i avança cap al Senat

La llei del ‘només sí és sí’ avança cap al Senat després que aquest dijous la majoria del Ple del Congrés hagi mostrat el seu suport a la norma, que, en paraules de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, serà dels drets més importants “que puguem deixar a les nostres filles”. En el debat parlamentari la major part dels grups l’han defensat -PP i VOX han expressat el seu rebuig- encara que també han volgut manifestar que no comparteixen algunes de les mesures recollides en el text final i troben a faltar unes altres no incorporades.

Finalment, el dictamen de la llei de garantia integral de la llibertat sexual ha tirat endavant amb 201 vots a favor, 140 en contra (PP i VOX) i 3 abstencions.

La llei, que ha sofert canvis durant la seva tramitació en la Cambra Baixa, manté la modificació del Codi Penal per a eliminar la distinció entre abús i agressió sexual, fa del consentiment exprés la clau per a jutjar els delictes sexuals i garanteix una atenció integral a les víctimes. A més, amb les esmenes incorporades considera il·lícita la publicitat que contribueixi a promoure la prostitució, reconeix el dret a la residència i al treball a les víctimes de violència sexual en situació irregular, en el marc de les autoritzacions excepcionals recollides en la llei d’estrangeria.

També el dret a rebre ajudes a les mares dels menors assassinats per les seves parelles o exparelles, com a víctimes de la violència vicària, i blinda el finançament de les mesures incloses en el Pacte d’Estat contra la violència de gènere, en establir-se que el Govern haurà d’aprovar les partides pressupostàries necessàries.

En aquesta jornada, després d’una llarga votació de desenes d’esmenes, només s’han aprovat quatre en el ple, la principal, consensuada pel PSOE, Podemos, ERC i Bildu perquè els menors que cometin delictes sexuals tindran l’obligació de realitzar programes formatius sobre educació sexual i d’igualtat de gènere.

“Canviarem la violència per la llibertat i la por pel desig”

“Avui és un dia molt important per a les dones del nostre país; el només sí és sí, el germana jo sí que et crec per fi es converteixen en una llei; la llibertat sexual, per fi, serà un dret al nostre país, i canviarem la violència per la llibertat i la por pel desig”, ha sentenciat Irene Montero durant la seva intervenció que ha tancat el debat. La ministra ha advertit que la llibertat sexual de les dones serà una realitat malgrat el “soroll reaccionari” de l’extrema dreta, dels agressors i de la “justícia patriarcal”: “Vostès fan molt soroll, però els demostram que les feministes som més“, ha subratllat.

“El moviment feminista torna a fer història; li ho devíem a cadascuna de les víctimes, ens ho devíem a nosaltres mateixes i, probablement, és un dels drets més importants que puguem deixar a les nostres filles en el present i en el futur; només sí és sí, que visqui la lluita de les dones”, ha afirmat. També ha agraït als grups el suport i que hagin tingut un debat “honest i rigorós”, però ha lamentat que el PSOE en la seva intervenció d’aquest dijous a través de la diputada Laura  Berja “no hagi reflectit l’enorme treball” realitzat per a tirar endavant la norma.

No és abús, és violació

I és que Berja ha criticat que la llei finalment exclogui el càstig al proxenetisme i que el seu grup hagués de retirar l’esmena socialista, en la passada Comissió d’Igualtat, dirigida a abolir la prostitució perquè pogués tirar endavant amb els suports dels socis del Govern en el Congrés. La diputada socialista sí ha destacat que la del només sí és sí és una lluita del moviment feminista i és “una bona llei” perquè dona resposta a les víctimes de violència sexual i canvia el Codi Penal perquè les dones no hagin de tornar a cridar al carrer que “no és abús, és violació”.

Marta González, del PP, ha rebutjat el text, perquè, si bé el Pacte d’Estat de Gènere comprenia una llei específica contra la violència sexual, la que ha arribat al Congrés no és la que li agradaria i “caldria eliminar-la pràcticament sencera”. Per a González, aquesta llei posa en risc la presumpció d’innocència i serà el denunciat el que hagi de provar que en la relació sexual hi ha hagut consentiment i no al revés. A més, ha criticat que desaparegui la distinció entre abús i violació, i que la norma hagi exclòs els articles a la prostitució.

Per part seva, Carla Toscano, de Vox, ha dit que el que proposa el seu grup és protegir a totes les dones de la violència sexual, “però de la de veritat, no als invents”. Sofía Castañón, d’Unides Podem, ha dit que la llei és “un clam” i ha llançat un missatge per a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso a la qual li ha dit que la llibertat és no tenir por de tornar a casa després de prendre’s una canya. “No és de malcriades, és de demòcrates”.

Des d’ERC, Pilar Vallugera, que ha carregat contra el PSOE per presentar la proposició de llei per a abolir la prostitució, ha defensat la llei, perquè el cos de la dona “és un ben protegit de primer rang”. El diputat del PNB Joseba Agirretxea ha reconegut que no tot el que conté la llei és del grat del seu grup, però ha considerat que “la força i el sentit polític i social del ‘només sí és sí’ té suficient entitat per a ser validada”.

Des de Bildu, Isabel Pozueta ha mostrat el seu suport, però no ha compartit el “punitivisme”, que, al seu judici, recorre la llei, perquè “hi ha qüestions que han de resoldre’s d’una altra manera”. El Grup Plural també s’ha posicionat a favor de la llei, igual que Ciutadans, la diputada dels quals Sara Giménez ha volgut deixar clar que aquesta llei “no és un eslògan publicitari” sinó que protegeix i millora la situació de les víctimes.

La CUP ha anunciat la seva abstenció per la inclusió en la llei de l’esmena sobre la publicitat que fomenti la prostitució. La llei ara passarà al Senat per a continuar el seu camí parlamentari.

26/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris