societat

La lluita per sobreviure a s’Albufera

La fotja banyuda és una de les espècies amenaçades de la zona humida més gran de Balears


La fotja banyuda és una au que està en perill d’extinció a Europa. De tot Balears només se’n troben una dotzena al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca.

Es van reintroduir fa uns anys, però el seu futur no està garantit, perquè s’alimenta de plantes aquàtiques. I cada vegada n’hi ha manco per tres raons: per la salinització, per l’arribada d’aigües residuals i per l’entrada de la carpa.

El director del Parc Natural de s’Albufera, Maties Rebassa, explica que aquesta espècie invasora, la carpa, és una de les que més preocupen: “La manera que té de remoure els sediments per alimentar-se enterboleix tota la columna d’aigua, i les aigües tèrboles no permeten que hi hagi tanta biodiversitat”.

L’ecosistema de s’Albufera és fràgil. Un sol canvi ho pot modificar tot. Per exemple, l’incendi del setembre passat, que va cremar més de 400 hectàrees de canyís. Ara està verd, però al parc temen que a l’estiu, quan minvin les aportacions d’aigua dolça, els canyissars no trobin les condicions adequades. “I, com que han estat debilitats”, conta Rebassa, “acabin desapareguent i es vegin substituïts per un altre ecosistema com, per exemple, el salicornià”.

Dia 2 de febrer se celebra el Dia Mundial de les Zones Humides. Segons l’entitat WWF (Fons Mundial de la Natura), a Balears n’hi ha 358 de tamanys molt diferents (des de 0,10 hectàrees). La majoria són artificials.

WWF recorda la necessitat de cuidar-les i preservar-les totes pel gran valor que tenen per la vida i pel funcionament dels ecosistemes. També remarquen que són clau també per pal·liar els efectes del canvi climàtic.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les Balears abandonen el centenar de casos d’incidència a 14 dies sis mesos després

La incidència acumulada (IA) en 14 dies se situa aquest dijous en 97 casos per cada 100.000 habitants, una xifra...

Eivissa manté les restriccions del nivell 4 reforçat durant 15 dies més

El president del Consell, Vicent Marí, el qual ha traslladat a la consellera que revisi la situació d'aqui a 7...

Les Pedres de la Memòria arriben a Artà

Recorden a qui va ser regidor d'Artà, Joan Escanelles, i també a Bartomeu Ginard, Llorenç Muntaner i Vicenç Miquel Piris, tots ells assassinats entre els anys 1936 i 1937.

Maó destinarà part de l’antic edifici de SEAT a habitatge social

També s'iniciarà en breu el procés participatiu per determinar a què es dedicarà la resta de l'equipament