Es manté per sota dels 250 euros/MWh per quart dia seguit
8El preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista baixa aquest diumenge un 6,67%, fins als 207,11 euros el megavat/hora (MWh), amb el que es manté per quarta jornada consecutiva per sota de la cota dels 250 euros/MWh, entorn de la qual s’ha estabilitzat des del cap de setmana passat.
El preu mitjà del ‘pool’ per a aquest diumenge és 14,8 euros menor que els 221,91 euros/MWh d’aquest dissabte, segons dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE). En aquest sentit, cal assenyalar que els preus del mercat majorista solen baixar els caps de setmana a causa del descens de la demanda.
Per trams horaris, el preu màxim de la llum per a aquest diumenge es dona entre les 21.00 hores i les 22.00 hores, amb 250 euros/MWh, mentre que el mínim, de 186,80 euros/MWh, es registra entre les 16.00 i les 18.00 hores.
Els preus del ‘pool’ repercuteixen directament en la tarifa regulada –el denominat PVPC–, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveixen de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.
Una certa estabilització des de la invasió
Des del passat 12 de març, el preu del mercat majorista s’ha mantingut entorn dels 250 euros/Mwh, encara que ha tingut oscil·lacions màximes i mínimes que van des dels 263 euros/MWh del dimecres d’aquesta setmana als 217,13 euros d’aquest dijous.
El passat 24 de febrer, quan va començar la invasió russa d’Ucraïna, el preu del mercat majorista estava en 205,6 euros/MWh i, des de llavors, es va produir una escalada diària del preu que va tenir el seu punt àlgid el passat 8 de març, quan la cotització es va situar en el rècord absolut de 544,98 euros/MWh. Aquesta espiral alcista es va produir, sobretot, per l’augment del preu del gas procedent de Rússia.
En comparació amb fa just un any, el preu del ‘pool’ per a aquest dissabte serà un 648,18% superior als 29,66 euros/MWh del 19 de març de 2021. És a dir, serà casí set vegades i mitja més car que fa un any.
Març apunta a ser el mes més car de la història
Malgrat la moderació del preu en les darreres jornades, el preu mitjà del megavat per hora en el mercat majorista en el que va de març se situa en 315,03 euros, és a dir, uns 76 euros més que la mitjana de desembre de 2021, el fins ara mes més car de la història amb 239 euros de mitjana.
La llum va tancar 2021 com l’any més car de la sèrie històrica, amb un preu mitjà de 111,93 euros/MWh a causa de l’espiral alcista registrada en el ‘pool’ en el segon semestre. No obstant això, en el que va de 2022 el preu mitjà se situa entorn als 228,8 euros, més del doble que l’exercici anterior.
El govern proposa un límit de 180 euros/MWh
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va afirmar aquest passat dijous que els governs d’Espanya i Portugal tenen previst presentar una proposta conjunta a la resta de socis europeus per a limitar el preu del megavat hora MWh en el mercat majorista a 180 euros/Mwh. El preu màxim de 180 euros/MWh era una referència que existia en la regulació espanyola i portuguesa fins que en 2019 una directiva europea va prohibir mantenir topalls a les ofertes de les empreses elèctriques en el mercat majorista.
Per aquest motiu, en declaracions a Onda Cero, la ministra ha considerat que, si llavors aquella barrera “semblava una bogeria a la qual mai s’arribaria i avui està àmpliament superada”, és “poc discutible que ha de ser el topall màxim que hem d’acceptar en el nostre mercat”. De fet, el preu del mercat majorista d’avui és un 29% superior al límit proposat per l’Executiu.
El Consell Europeu es reunirà els pròxims 24 i 25 de març per a abordar possibles mesures conjuntes per a pal·liar l’alça dels preus en els mercats elèctrics del continent i la proposta del Govern espanyol estarà sobre la taula.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu