X

La manca de pluges fa que aquesta tardor no hi hagi bolets a les Illes

Els que trobam als mercats procedeixen del nord d'Europa

16/11/2023

Patricia Bauzá Calvente

Absència de pluja, temperatura alta i vent són, segons Carles Constantino, micòleg aficionat, els factors que han fet que enguany, per segon any consecutiu, gairebé no es trobin bolets a les Illes.

Tot i que la temporada de recollida comença amb la tardor, les plogudes de finals d’estiu varen fer sorgir ja els primers bolets primerencs. Es tracta de bolets termòfils, això és, que surten quan encara fa calor. Les vegades que ha plogut ha bufat vent, la qual cosa ha fet que el terreny quedàs sec.

Aquesta mancança de bolets no només afecta l’Arxipèlag; a Catalunya, tampoc no n’hi ha. De fet, els bolets que podem comprar als mercats procedeixen del nord d’Europa, on ja acaba la temporada per mor de l’arribada del fred i la neu.

Amb tot, però, si arriben precipitacions, abans de Nadal encara podríem trobar-ne. Tot depèn de l’evolució de la humitat.

Fa més de cinquanta anys que en Carles cerca bolets, i assegura que els darrers anys ha observat com la manca d’humitat perjudica els fongs. Cada any recorre les Illes, i ha transformat una afició en estudi. Un grup d’experts es desplacen cada any a una de les illes per cercar bolets. Enguany toca anar a Menorca, on la temporada de recerca també és prou dolenta.

La manca d’exemplars va fer que l’any passat s’haguessin de suspendre les jornades micològiques per primera vegada en quaranta anys.

16/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris