X

La mar balear registra la primavera i el juliol més càlids dels darrers 40 anys

El dia més calorós per a la mar va ser dia 25 d'agost, amb un registre de 27,5º

13/09/2023

La mar balear registra la primavera i el juliol més càlids dels darrers 40 anys

El mes de juliol del 2023 i la primavera han estat els períodes més càlids per a la mar balear des que hi ha registres. No només això, sinó que el mes d’agost també ha estat el tercer més càlid que hem viscut mai, amb 27 graus i mig. El dia que la mar ha estat més calenta va ser dia 25 d’agost, quan la temperatura va arribar als 29 graus a escala regional.

Fins al mes d’agost, s’han registrat cinc onades de calor marines, la mateixa quantitat que durant tot l’any 2022. Aquest fet, explica la investigadora del SOCIB, Mélanie Juza, “és un estrès per als ecosistemes marins, perquè no tenen temps de recuperar-se quan les ones de calor són tan seguides i intenses”.

La temperatura a la superfície de l’aigua ha estat de 27 graus el mes de juliol, dos graus i mig més que les dades històriques. I ja veníem d’una primavera de rècord, la més càlida a la mar dels darrers 40 anys. A això se li sumen les marques de l’any 2022: les més altes, per ara, des que es tenen registres.

Això afecta espècies clau per a la mar Mediterrània, com és la posidònia. Dia 25 d’agost la temperatura arribà als 29 graus a nivell regional, però hi ha zones més protegides on s’ha superat aquesta temperatura, i és precisament en aquestes zones on trobam hàbitats d’especial interès. A  més, l’escalfament de l’aigua contribueix a intensificar fenòmens meteorològics adversos, tot i que no és l’únic factor. “Hi ha d’haver una variació de temperatura de més de sis graus per quilòmetre entre la superfície de la mar i l’aire”, explica el meteoròleg Agustí Jansà, per afavorir tempestes severes.

Des del SOCIB assenyalen que també hi ha onades de calor a l’hivern. Des de 1982 fins ara, la temperatura de la mar ha augmentat un grau i mig.

13/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris