X

Sus als actes en honor a la Mare de Déu de la Panada

VIII Aplec de la Mare de Déu de la Panada: devoció i tradició

27/03/2025

Sus als actes en honor a la Mare de Déu de la Panada

230

Xeremiers, balladors i cavallers han acompanyat l’entronització de la primitiva imatge de la Mare de Déu de la Panada al Fornet de la Soca, on es podrà visitar durant les festes de Pasqua. Aquesta figura, creada el 1980 per Joan Guerra, va néixer en una tertúlia a la desapareguda Llibreria Jovellanos de Palma i ha esdevingut símbol de la Setmana Santa i la cultura gastronòmica mallorquina.

Una història que neix entre llibres
La Mare de Déu de la Panada sorgí en el marc d’una tertúlia a la desapareguda Llibreria Jovellanos de Palma, el Dissabte de Glòria de 1980. L’editor Francesc Salleras, inspirat per les tradicions de Setmana Santa, impulsà la creació d’aquesta advocació mariana, que ràpidament va ser acollida per un grup d’intel·lectuals, artistes i escriptors. La seva primera imatge, d’estil naïf, representa la Verge amb una panada a la mà dreta i el Nin Jesús al braç esquerre.

Amb el temps, la devoció es consolidà, i el 1984 es fundà l’Orde dels Cavallers i Dames de Santa Maria de la Panada, amb l’objectiu de fomentar la cultura, el diàleg i l’amistat. L’any 1988, la imatge original fou substituïda per una escultura de fusta tallada i policromada, obra de Mateu Forteza, que actualment es troba a l’ermita de Sant Honorat, al puig de Randa.

Futurs esdeveniments

El 18 de maig, l’ermita de Sant Honorat acollirà el VIII Aplec, amb missa, ball pagès i festa popular. A més, s’han organitzat una ruta cultural per Palma i conferències a Lloret i Algaida per aprofundir en aquesta advocació única.

Si voleu conèixer-la de prop, visitau el Fornet de la Soca i, per descomptat, tastau les panades per mantenir viva la tradició!

27/03/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT