X

La meitat de joves consumeix begudes energètiques

En èpoques d'exàmens i entregues finals s'incrementa la ingesta d'aquestes substàncies

04/06/2024

La meitat de joves consumeix begudes energètiques

Pràcticament la meitat de joves entre 14 i 18 anys han consumit begudes energètiques en el darrer mes. Segons dades del Ministeri de Sanitat ha augmentat la xifra els darrers anys. Precisament en èpoques d’exàmens, com aquesta setmana prèvia a les proves d’accés a la universitat. Els nutricionistes avisen dels riscos d’aquestes begudes energètiques per l’elevat contingut de sucres i cafeïna.

Una llauna de mig litre d’una beguda energètica supera la quantitat màxima recomanada de cafeïna per a una persona adulta en un dia. Pel que fa al sucre, en conté el màxim aconsellat. Els riscos que hi van associats són diversos. Segons el president del Consell General de Col·legis de Dietistes-Nutricionistes, Manuel Moñino, assegura que un dels principals perills que comporten és l’impacte en el son. “També poden causar alteracions cardiovasculars, hipertensió, problemes psicològics, ansietat…”, diu.

L’elevat contingut de vitamina B3, que pot produir hipervitaminosi. L’increment del consum ha estat acusat els darrers anys, empès per factors com “l’alta disponibilitat, el fàcil accés a aquest tipus de begudes i les campanyes de màrqueting agressives de les marques”, afirma Moñino. Són molts els adolescents i joves que consumeixen begudes energètiques, especialment en època d’exàmens i treballs finals.

La mida de les llaunes, la majoria de mig litre, també influeix en què la ingesta de substàncies perjudicials sigui més elevada. La venda de begudes energètiques està prohibida als centres educatius de les Illes Balears, però els nutricionistes recomanen anar més enllà i seguir l’exemple de Galícia, on està previst regular-ne la venda als menors.

04/06/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT