X

La majoria dels sindicats demanen la retirada del punt que tracta el pla pilot a la Mesa Sectorial d’Educació

Diuen que l'actual model educatiu ja garanteix les competències lingüístiques 

26/03/2024

La majoria dels sindicats demanen la retirada del punt que tracta el pla pilot a la Mesa Sectorial d’Educació

Imatge d'arxiu d'una reunió de la Mesa.

La Mesa Sectorial d’Educació debatrà avui el pla pilot voluntari de lliure elecció de llengua a les escoles. L’esborrany que ha presentat la Conselleria als sindicats fixa en un 20% el mínim d’alumnes a cada grup i a cada nivell. El document insisteix en la voluntarietat del pla, reconeix una dotació de mitjans addicionals per als centres que el vulguin provar, i demana a les escoles i instituts uns requisits mínims per a poder adherir-s’hi. Mentre que alguns sindicats el consideren segregador i innecessari, altres troben que no dona prou llibertat a les famílies, així com suposa també “una triste concessió a l’extrema dreta”, manifesta Ignasi Palmer, coordinador d’UOB Ensenyament.

Les escoles no es podran sumar al pla pilot si no ho demanen almanco cinc alumnes de les classes de fins a 25. A partir d’aquesta quantitat, el mínim es fixa en un 20% dels alumnes de cada nivell. A més a més, han de tenir espai per poder separar el grup que demani les classes en castellà. A canvi de l’adhesió al pla, la Conselleria preveu la dotació de personal docent addicional, però això ho condiciona a la disponibilitat de pressupost. Els centres públics i concertats que sol·licitin la participació en el pla hauran d’adjuntar el certificat en què consti l’aprovació del claustre dels aspectes educatius de la proposta. Els centres públics necessitaran un certificat d’aprovació de Consell Escolar del centre per majoria de dos terços de la proposta presentada. També es preveu que, tot i adherir-se al pla, els centres han de garantir un 50 per cent de les àrees d’ensenyament en llengua catalana.

Pel que fa al calendari d’implementació, es preveu que el curs que ve ja s’hi puguin adherir centres d’Educació Primària i el següent, els de Secundària. Mentre que alguns pocs sindicats consideren que el pla és insuficient i deixa en paper banyat l’acord entre PP i Vox, altres lamenten que es vulgui reduir la presència del català a les aules. La Conselleria argumenta que l’objectiu del pla és garantir la competència comunicativa plena i equivalent en les dues llengües en acabar els ensenyaments obligatoris. Cosa que ja succeeix, segons el responsable d’educació del sindicat STEI, Lluís Segura, el qual ha avançat que el sindicat ha posat en mans dels serveis jurídics la proposta de pla pilot i no descarta cap acció per fer-hi front.

L’esborrany no concreta quines seran les assignatures per les quals es pugui triar la llengua vehicular. Això és un fet que ha indignat PLIS. Aquest sindicat considera que el pla pilot hauria de preveure que els centres que s’hi afegeixin permetin als pares triar la llengua d’ensenyament de les matèries troncals. Segons els anomenats professors lliures d’Enginyeria Social, aquesta era la promesa del conseller Antoni Vera.

I, pel que fa als processos dels funcionaris, el sindicat ANPE demanarà avui que se’n respectin totes les situacions. L’objectiu d’aquest sindicat és que en un futur es permetin oposicions que respectin la Llei d’estabilització, el retorn dels funcionaris desplaçats i la possibilitat de donar continuïtat als docents interins.

26/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris