Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

METEOROLOGIA

La meteorologia, factor clau per als pilots d’avió

En els simuladors de vol practiquen totes les situacions meteorològiques possibles


A bord d’un avió, la meteorologia no es pot obviar. Per això és clau que els pilots s’entrenin i s’examinin de manera recorrent en totes les situacions meteorològiques possibles.

Jordi Martín, a més de ser pilot de línia aèria, també es dedica a formar i examinar altres pilots. Ho fa en simuladors com el de les imatges. En aquest cas es tracta d’un Boeing 737.

A les Balears els pilots s’hi troben una meteorologia molt concreta, tal com explica Martín. “A l’hivern ens afecta la boira i quan entren els fronts freds creen zones de turbulència a prop de la Serra de Tramuntana, mentre que a l’estiu hi ha més tempestes, i a la badia de Palma són especialment complicades i afecten la zona de l’aeroport”.

L’instrument principal a bord d’un avió és el radar, que detecta la proximitat i el tipus de la tempesta, si és molt o poc activa i a quina alçada es troben els núvols.

En el simulador, els instructors poden crear totes les situacions meteorològiques imaginables: tempestes, vent, més o manco visibilitat, etc. “En les tempestes elèctriques treballem el canvi de llum”, concreta Martín. “Un llamp pot donar a un avió, però funciona com una capsa de Faraday: té un punt d’entrada, l’avió queda protegit, i té un punt de sortida”.

“De situacions de por, no n’hi ha”, diu Martín, “però sí que n’hi ha de complicades, com la tempesta de Sant Llorenç, en què la nit va ser molt complicada perquè teníem nuclis de tempesta molt localitzats. El problema és quan tots els avions volem entrar per un foradet que queda entre dues tempestes, perquè llavors les operacions es veuen afectades. Que hi hagi demores un dia de mal temps és normal”

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |