X

La ministra de Treball urgeix a implantar nous impostos per pagar les pensions

Magdalena Valerio ho ha destacat a Palma després de la signatura del conveni de lluita contra la precarietat laboral a les Balears

04/07/2018

La ministra de Treball urgeix a implantar nous impostos per pagar les pensions

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, avui dimecres amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Treball, Iago Negueruela. /CAIB

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha instat avui dimecres a decidir “el més aviat possible” la implantació de nous impostos destinats a garantir el pagament de les pensions.

“Només amb cotitzacions no podem pagar les prestacions contributives (…), hem d’anar a completar amb impostos, agradi o no agradi“, ha ressaltat la ministra a Palma davant la premsa després de la signatura del conveni de lluita contra la precarietat laboral a les Balears, que ha tingut lloc al Consolat de Mar juntament amb la presidenta del Govern, Francina Armengol.

Valerio ha exposat que el govern espanyol del PP es va utilitzar l’anomenada guardiola de les pensions per abonar les prestacions socials quan les cotitzacions van caure durant la crisi, però aquest fons ja no és suficient i l’executiu espanyol ha hagut de recórrer a préstecs.

Per això, com la Llei de Seguretat Social permet que, a més de les cotitzacions, les pensions s’abonin amb càrrec als pressupostos de l’Estat, cal que s’incrementin els ingressos estatals, ja sigui amb nous imposats finalistes o amb l’ampliació de tributs ja existents, ha argumentat.

“El PP mantenia la tesi que amb 20 milions de treballadors s’anava a resoldre el problema de la Seguretat Social (…), però hem arribat a 19 milions” sense que les cotitzacions cobreixin les prestacions contributives, en part perquè la reforma laboral va reduir la base de cotització mentre el muntant total de les pensions s’ha incrementat, ha indicat.

La ministra de Seguretat Social ha assenyalat que la necessitat d’impostos per fer front a les pensions és una idea en la qual coincideixen PSOE i PP, que han plantejat recentment la implantació de figures tributàries com la taxa als bancs i l’anomenada “taxa Google”, respectivament.

En la seva opinió, la redefinició de les fonts d’ingrés de la Tresoreria de la Seguretat Social ha de sorgir del diàleg entre Govern, partits, sindicats i patronals en el marc de la Mesa de Diàleg Social i el Pacte de Toledo.

No obstant això, Valerio ha indicat que l’augment dels impostos no és l’única via per garantir la continuïtat del sistema de pensions, ja que les cotitzacions augmentaran amb l’increment de l’ocupació estable, amb la persecució del frau en la contractació i amb la millora dels salaris, mesurades totes que impulsarà des del Ministeri.

La titular de Treball, Migracions i Seguretat Social, que ha ratificat a Palma el Pla Contra la Precarietat que impulsa en col·laboració amb el seu departament el Govern, ha al·ludit també al seu propòsit d’avaluar totes les mesures de foment de l’ocupació del govern espanyol del PP, com el contracte de suport a emprenedors i el contracte de formació, que no han resultat efectius. “Tot això surt de les butxaques dels contribuents”, ha remarcat.

Ha reiterat que, donats els equilibris parlamentaris, no es planteja derogar la reforma laboral del PP sinó modificar “els aspectes més nocius” com la falta de control de la subcontractació i la primacia dels convenis d’empresa sobre els sectorials.

04/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris