X

La mirada i els mons de Xavier Jansà, el biòleg marí que transformava la natura en art

Una exposició antològica a la Sala Sant Antoni de Maó recull, fins a finals de juny, una mostra de l'obra de l'artista

14/04/2023

La mirada i els mons de Xavier Jansà, el biòleg marí que transformava la natura en art

Blai Barber Ramos

Maó acaba d’inaugurar l’exposició antològica dedicada a Xavier Jansà. Fou investigador al Centre Oceanogràfic de les Balears i un gran expert en l’anàlisi del plàncton. Molt del que observava a través del seu microscopi l’inspirava després per les seves creacions artístiques. Part del seu llegat es pot visitar ara a la Sala Sant Antoni de Maó.

De ben petit, Xavier Jansà ja tenia l’afició de contemplar la naturalesa. El fascinaven els insectes que observava a través del microscopi. O també els cossos celestes. Figures que després reproduïa a través de l’art. Estudià ciències biològiques i acabà treballant al Centre Oceanogràfic de les Balears, on s’especialitzà en el plàncton de la mar. Sense deixar mai els pinzells.

Xavier Jansà era especialista en la classificació dels diferents grups del zooplàncton, l’aliment dels peixos petits. Va fer milers d’anàlisis de zooplàncton, també de clorofil·la. La base de dades que va deixar és enorme. Era una de les persones que coneixia millor l’ecosistema del port de Maó, el va estudiar quan estava molt contaminat. Un llegat científic que se suma a l’artístic. Va fer un miler d’obres d’un estil molt únic, d’alta qualitat tècnica, en què reprodueix molts d’aquests mons microscòpics, inspirant-se moltes vegades en el plàncton que estudiava. Amb el temps també investigà en la tridimensionalitat de la seva obra i l’art digital.

A part de la Mediterrània també va participar en campanyes i expedicions científiques al Cantàbric i als oceans Atlàntic, Índic i Antàrtic. Ara, Magda Timoner ha fet també un documental sobre ell. Va ser autor de nombroses publicacions científiques i va col·laborar en l’Enciclopèdia de Menorca. Va deixar més de 1.000 obres artístiques i el record, diuen, pels que el coneixien, d’una persona excel·lent.

14/04/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris