món

La mort de Ginsburg desferma un estira i arronsa entre republicans i demòcrates

L'escó que deixa vacant la jutgessa progressista del Tribunal Suprem obre una batalla amb vista a les eleccions del 3 de novembre

La+mort+de+Ginsburg+desferma+un+estira+i+arronsa+entre+republicans+i+dem%C3%B2crates

La mort de Ruth Baden Ginsburg, jutgessa progressista del Tribunal Suprem des de 1993, dona l’oportunitat a Donald Trump d’expandir la seva majoria conservadora. L’escó que deixa vacant la degana d’aquest òrgan obre una batalla de amb vista a les eleccions del 3 de novembre.

El Suprem dels Estats Units està format per nou magistrats amb llocs vitalicis i tenen el poder de canviar les lleis del país. Tenen un paper determinant en temes com l’avortament, els drets dels migrants, la pena de mort i la tinença d’armes. Els magistrats són nomenats pel president i han de ser confirmats pel Senat, i aquí és on pot haver-hi bloqueig.

Ruth Bader Ginsburg va canviar el món a les dones nord-americanes. Va ser una de les úniques nou dones que hi havia en la promoció de 552 persones a la carrera de Dret de la Universitat de Harvard, que en aquells anys posava tots els entrebancs possibles al campus. El suport del seu marit Marty, també advocat, va ser determinant en uns anys en què els bufets no contractaven dones. Començà impartint classe a la universitat i va fer feina de voluntària per a la Unió Americana de Drets Civils. Els casos de discriminació de gènere la dugueren a Washington on Jimmy Carter la nomenà jutgessa del districte. El 1993 Bill Clinton la nomenà magistrada del Tribunal Suprem.

D’opinions fermes i estimada per demòcrates i republicans, va qualificar d’impostor Donald Trump durant la campanya de 2016. Un comentari del qual es va penedir. Ara la Casa Blanca prepara la cursa pel seu relleu abans que prengui possessió el pròxim president, tot i el desig de Ginsburg que fos després de les eleccions.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Arreu d’Europa s’extremen les restriccions per mitigar la propagació del coronavirus

Cal doblegar la corba de contagis, torna a haver-hi xifres rècord

Continua l’incendi a l’estat de Colorado, als Estats Units

Ja fa 11 dies que es va declarar l'incendi

Ja són més de 30 morts per l’atemptat suïcida d’Afganistan

El Govern culpa als talibans mentre que aquests neguen estar-hi involucrats

L’opositor polític Leopoldo López abandona Veneçuela

Segons l'oposició ha sortit clandestinament cap a Colòmbia