Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Aquesta màquina de la NASA ha detectat una font de calor no enregistrada al petit satèl·lit de Júpiter
Captura de Io facilitada per la NASA.
14Dades de la nau espacial Juno de la NASA apunten a una nova font de calor a prop del pol sud de Io que podria indicar la presència d’un volcà prèviament desconegut a la petita lluna de Júpiter.
Les dades d’infrarojos es van recol·lectar el 16 de desembre de 2017, quan Juno estava a uns 470.000 quilòmetres de distància de la lluna, pel que es va emprar l’instrument Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM).
“El nou punt calent de Io que JIRAM va recollir està a uns 300 quilòmetres del més proper prèviament mapejat”, va dir Alessandro Mura, coinvestigador de Juno de l’Institut Nacional d’Astrofísica a Roma. “No estem descartant el moviment o la modificació d’un punt calent prèviament descobert, però és difícil imaginar que pugui viatjar aquesta distància i encara així ser considerat la mateixa característica”.
L’equip de Juno continuarà avaluant les dades recopilades al sobrevol del 16 de desembre, així com les dades de JIRAM que es recopilaran durant futurs (i fins i tot més propers) sobrevols de Io. Les missions d’exploració de la NASA que van visitar el sistema Jovian (Voyagers 1 i 2, Galileu, Cassini i New Horizons), juntament amb observacions terrestres, han localitzat més de 150 volcans actius a Io fins al moment. Els científics estimen que uns 250 més o menys estan esperant ser descoberts.
Juno ha registrat 235 milions de quilòmetres des que va entrar en l’òrbita de Júpiter el 4 de juliol de 2016. El sobrevol científic número 13 de Juno serà el 16 de juliol.
Juno es va llançar el 5 d’agost de 2011 des de Cap Canyar, Florida. Durant la seva missió d’exploració, Juno vola a baixa altura sobre els cims dels núvols del planeta, tan a prop com uns 3.400 quilòmetres.
Durant aquests sobrevols , Juno explora sota la coberta de núvols enfosquidors de Júpiter i estudia les seves aurores per aprendre més sobre els orígens, l’estructura, l’atmosfera i la magnetosfera del planeta.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina