economia

La nova Caixabank dominarà el negoci bancari a les Balears

El domicili social del principal accionista del nou banc, la Fundació La Caixa, és a Palma des de 2017

La+nova+Caixabank+dominar%C3%A0+el+negoci+bancari+a+les+Balears

Si prospera el projecte de fusió per absorció de Caixabank i Bankia, la nova entitat serà el més important a tot Espanya, amb més de 20 milions de clients i més de 664.000 milions d’euros en actius. Sumarà més oficines que tots els seus competidors, -Banc Santander i BBVA-, plegats.  D’aquesta nova entitat, els accionistes de CaixaBank representaran el 74,2% del capital i els de Bankia, tendran el 25,8%. Si ens fixam en la quota de mercat, aquesta nova CaixaBank, tendrà un 24% dels dipòsits bancaris.

Però a les Balears, la concentració serà encara major: Bankia i CaixaBank concentren prop de la meitat dels dipòsits que hi ha als bancs: un 43% de quota de mercat, Bankia en té un 18% i CaixaBank un 25%. Pel que fa a la implantació territorial, entre les dues entitats concentren el 70% de totes les sucursals que hi ha a les Balears: CaixaBank té 151 oficines i més de 800 empleats. Bankia es mou en xifres semblants, però una mica per davall: té 123 oficines i uns 780 treballadors a totes les illes. En totes dues entitats, els darrers anys, hi ha hagut retallades en oficines i en nombre de treballadors.

Els sindicats es mostren preocupats perquè asseguren que la fusió comportarà una nova reducció de plantilla i el tancament de més oficines. Un problema agreujat a les Illes per la superposició d’oficines a barriades i pobles. Apunten que les darreres reduccions de personal als dos bancs han deixat aquí pocs treballadors de més edat per entrar a les prejubilacions i després està el problema de la mobilitat geogràfica.

Els consumidors alerten de la manca de competència després de tanta concentració bancària. Preocupats pel tancament d’oficines, recorden als clients de Bankia que el pas a Caixabanc no ha de comportar cap pèrdua de condicions, però n’hi ha que estan vigilants.

En general, per als economistes la fusió és positiva perquè respon a la necessitat de guanyar volum mitjançant concentracions, com ha recomanat la Unió europea al sector bancari. L’economista en cap de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, creu que les reduccions d’oficines i de plantilla s’hauria produït igual sense fusió “per la digitalitació en marxa i pels efectes de la crisi de la Covid-19”.

La concentració bancària es va multiplicar a partir del 2009 amb l’anterior crisi. Sa Nostra i altres caixes d’estalvis varen passar a formar BMN, i després aquest banc va ser absorbit en el 2018 per Bankia. Per la seva banda, Caixabank també va anar integrant altres entitats com el grup de caixes de Banca Civica i després Bankpyme i Banc de València. Ara s’ajunten els dos grups, creant el banc més gran d’Espanya. La seu del principal accionista de Caixabank és a Palma, a l’edifici de la Fundació Bancària La Caixa. La seu social de l’entitat va ser traslladada des de Barcelona a Palma arran del procés independentista català, l’octubre de 2017. Si tira endavant el projecte de fusió, “La Caixa” controlarà el 30% de les accions a través del holding Criteria.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La SEPI aprova el rescat de Air Europa per 475 milions d’euros

La concessió dels fons està supeditada a la presentació d'un pla de viabilitat que garanteixi la devolució de l'ajuda facilitada....

Continuen les esperes de fins a 4 mesos per passar la ITV a Mallorca

El Consell ho atribueix al tancament pel confinament de març i confia que a partir de desembre, amb l'obertura d'una...

Menorca negocia per avançar la temporada al mes de març

L'objectiu és poder obrir corredors turístics segurs de cara a la pròxima temporada

Les Balears creen 61.000 llocs de feina durant el tercer trimestre

En ple estiu, la taxa d'atur va pujar fins al 13,2 per cent, tres punts per davall de la mitjana espanyola