economia

La nova llei agrària, més agrària que mai


El Govern ha aprovat l’avantprojecte de llei agrària que s’haurà de debatre i aprovar al Parlament. És una reforma de la llei Company de la passada legislatura, expliquen, de caràcter més purament agrari i menys urbanístic ja que, segons paraules de Vicenç Vidal, conseller d’agricultura “no pot ésser que una activitat com pugui ser la gestió d’un agroturisme desplaci l’activitat agrària, ha de ser complementària”.

I és que la nova llei agrària no dóna tanta via lliure com ho feia la de Company a l’hora de treure rendiment al camp -per exemple, a través d’agroturisme i altres explotacions-. Fins ara, un camp de polo es considerava activitat complementària.

La redacció de la nova llei agrària no ha estat un camí de roses. Les associacions del camp com Asaja i Unió de Pagesos es mostraren en principi reticents davant les restriccions que es plantejaven.

Els pagesos criticaven que la por del nou govern a que es pogués aprofitar el camp per treure rendiments que no tenguessin a veure amb l’agricultura -per exemple amb agroturismes o altres explotacions- acabàs perjudicant els seus interessos com a professionals de l’agricultura perquè no poguessin ampliar, per exemple, un sestador d’ovelles o un celler…. Les negociacions amb el sector i la creació d’una comissió va servir per introduir-hi canvis.

Un altre dels objectius principals del projecte de llei agrària és avançar cap al que s’anomena la sobirania alimentària, és a dir, que les Balears es bastin per elles mateixes per oferir productes agraris a la població.

Entre d’altres novetats, el text preveu la reserva de zones específiques per a l’agricultura a les finques rústiques.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els ajuntaments eivissencs aposten ara per regular els ‘beach clubs’

Josep Marí Ribas, batle de Sant Josep, adverteix que s'haurà d'anar amb compte a l'hora de fer-ne la redacció

Un 25 per cent dels lloguers de temporada han passat a ser anuals en el darrer mes i mig a Eivissa

La caiguda dels preus del lloguer a l'illa durant el tercer trimestre es xifra en un 13,7 per cent

La restauració del Port de Sóller veu perillar encara més els seus negocis amb les noves mesures

Els locals aposten pel client local, tot i la difícil situació

La restauració, preocupada per les noves restriccions

A partir d'avui, queda prohibit fer servir la barra a tots els restaurants, bars i cafeteries de Mallorca i Eivissa. Els restauradors veuen amb preocupació com el seu sector no...