Augmenten les cridades amb temàtica suïcida d'adolescents, joves i majors de 65 anys
Aplaudiment a la feina dels sanitaris durant el confinament.
19La pandèmia ha disparat els SOS de suïcidi i ajuda a les Illes Balears. El Telèfon de l’Esperança ha passat de rebre 1.153 cridades el 2019 a rebre’n 2.951 el 2020 (un 156% més), i 2.621 fins al juny del 2021. “Mentre ocultem el problema, no l’afrontarem de manera real”, alerta el portaveu de l’organització, Lino Salas.
Preocupen especialment de les cridades amb temàtica suïcida. Hem passat de les 40 de l’any 2019 a 67 l’any passat i 115 en el primer semestre d’enguany. Aquest tipus de trucades han augmentat sobretot entre els adolescents (són un 7% del total), els joves fins a 25 anys (representen el 9%) i els majors de 65 anys (prop del 15%). Telefonen ells mateixos o algun familiar o amic proper.
De les 115 telefonades d’enguany de gent que parlava de llevar-se la vida, 96 eren de persones amb idees suïcides, 16 de gent amb una crisi suïcida i n’hi va haver 3 que ja havien iniciat l’acte. “El que voldríem és que la persona que ens crida no es matàs, que canviàs d’idea”, explica la presidenta del Telèfon de l’Esperança, Antònia Torres, “i és realment difícil quan ja s’ha pres les pastilles, per exemple. I cridam al 112, perquè en aquest cas l’anonimat el deixam de banda”.
Les dones sempre acostumen a demanar ajuda amb més freqüència que els homes quan es tracta de temàtica suïcida, però enguany s’ha igualat bastant (ara mateix un 56% són dones davant un 44% d’homes).
El temps d’atenció mitjà de les cridades quan es tracta d’algú que té pensaments o crisis suïcides és de 25 minuts. En les altres és de 13 minuts. Les problemàtiques més habituals són, en aquest ordre: la salut mental, la soledat, la depressió, l’ansietat, la crisi de projecte vital i la por de la Covid.
S’estima que per cada suïcidi queden afectades per a tota la vida entre 6 i 10 persones de l’entorn de la víctima, que sofreixen un greu procés de dol. El suïcidi i els intents configuren un problema greu de salut pública que afecta persones de qualsevol edat, gènere, cultura, grup poblacional i el seu entorn familiar. La Conselleria de Salut i Consum, a través de l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears (OSMIB), va prioritzar la constitució, al desembre de 2017, de l’Observatori del Suïcidi de les Illes Balears.
Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi
L’Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi, en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut, promouen cada 10 de setembre el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, amb l’objectiu de conscienciar a escala mundial que el suïcidi es pot prevenir. Enguany el lema «Crear esperança a través de l’acció» vol demostrar que amb cada acció és possible la prevenció del suïcidi, així com l’ajuda als familiars i a l’entorn social.
Des del Telèfon de l’Esperança posen en marxa la campanya “La teva salut emocional, la millor vacuna per prevenir el suïcidi”. En la majoria de casos, expliquen, la gent que els telefona amb la intenció de llevar-se la vida són casos relacionats amb crisis de projecte vital, crisis depressives i trastorns mentals greus. Per això demanen una vegada més, i de manera urgent, que el govern central faci un pla de prevenció del suïcidi.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu