X

Com ajudar les persones que tenen depressió?

El Col·legi Oficial de Psicòlegs recomana demanar assistència a un especialista tan aviat com sigui possible davant l'augment de casos

13/01/2022

Com ajudar les persones que tenen depressió?

El Col·legi Oficial de Psicòlegs recomana demanar assistència a un especialista tan aviat com sigui possible davant l'augment de casos

La manca de relacions socials, els problemes econòmics o de salut, com ara la mort d’un familiar, són factors associats a la pandèmia que tenen un gran impacte en la salut mental. Des de l’inici de la crisi sanitària els psicòlegs han vist un augment en el nombre de pacients que demanen ajuda i que tenen símptomes de depressió.

Antoni Riera, vocal de Psicologia Clínica del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes, assegura que “és un cercle viciós. Quan començam a estar malament, deixam de fer les coses que ens resultaven reforçants i, a poquet a poquet, entram a dins una espiral que pot arribar a resultar en una depressió.”

Les persones es torben entre 8 i 12 anys a demanar ajuda psicològica des que comencen els símptomes de depressió, com ara una profunda tristor, falta de ganes de fer res o desordres en la son i la gana. Per això, els especialistes recomanen acudir a un professional quan comencen a notar aquests símptomes.

Segons Riera, “com més prest hi vagin, més garanties i més possibilitats a fer els canvis en la conducta i en el context, per resoldre els problemes que els provoquin un malestar i que puguin garantir un millor resultat.”

La paraula depressió, diu, continua tenint un estigma social, com la majoria de problemes de la salut mental. Per això, els professionals diuen que cal un canvi social per empatitzar i ajudar aquestes persones. Riera fa aquestes preguntes ” i si entre tots miram de construir una societat més amable amb la gent que pateix problemes empocionals? si aprenem que la gent quan demana una baixa per salut mental necessita fer coses i no quedar-se tancada a casa?”

Riera considera imprescindible incloure assistència psicològica en l’atenció primària. Amb ajuda, diu, se’n surt.

13/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT