X

La patronal nàutica creu que la sentència de la taxa d’Autoritat Portuària provocarà reclamacions

AENIB valora la decisió del TSJIB, que avala la taxa, però impedeix modificar les autoritzacions existents abans de 2020

11/05/2023

La patronal nàutica creu que la sentència de la taxa d’Autoritat Portuària provocarà reclamacions

Guillermo Gayà

AENIB creu que l’estimació parcial del recurs que va presentar davant el TSJIB contra la taxa dona la raó als empresaris que ja tenien autoritzacions per treballar als ports d’interès general abans de 2020. Va ser aquell any, en plena pandèmia, quan l’Autoritat Portuària de les Balears va aprovar els nous plecs de condicions del servei de reparació i manteniment d’embarcacions.

Segons la sentència del TSJIB passat 22 de febrer, una vegada concedida l’autorització conforme a determinades condicions i durant la seva vigència, no hi ha possibilitat d’alterar-les. “És a dir, que si hi ha un canvi en els plecs s’han de respectar les condicions de les autoritzacions ja existents, cosa que no feia la normativa tal com estava aprovada”, explica l’assessora jurídica d’AENIB, Sandra Mairata.

La nova taxa, que va causar la mobilització del sector contra l’Autoritat Portuària, grava amb un 1,5% de la facturació totes les empreses de reparació i manteniment d’embarcacions als ports d’interès general: Palma, Alcúdia, Maó, Eivissa i La Savina. Només a Palma, afecta més de 300 empreses, segons dades d’AENIB. La patronal creu que amb la sentència del TSJIB algunes d’aquestes podrien reclamar administrativament devolucions de quantitats, o rebutjar pagar la taxa si no ho han fet fins ara.

El Tribunal Superior va avalar la legalitat de la taxa en conjunt. AENIB ha renunciat a presentar recurs de cassació.

11/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris