X

La pena màxima del delicte de sedició passa de 15 a 5 anys de presó

El portaveu parlamentari del PSOE, Patxi López, ha recalcat que la reforma persegueix "europeïtzar" el seu contingut

11/11/2022

La pena màxima del delicte de sedició passa de 15 a 5 anys de presó

La proposició de llei del grup socialista i Unides Podem presentada aquest divendres en el Congrés rebaixa de 15 a cinc anys la pena màxima de presó del delicte de sedició, que desapareix i passa a denominar-se “desordres públics agreujats”, amb un màxim de vuit anys d’inhabilitació.

En roda de premsa en el Congrés abans de registrar la iniciativa, el portaveu parlamentari del PSOE, Patxi López, ha recalcat que la reforma persegueix modificar un delicte de sedició que tenia 200 anys i ha preferit parlar d'”europeïtzar” el seu contingut.

Segons les seves paraules, és una reforma “de sentit comú” que “ajudarà” els jutges, entre els qui es va obrir “un enorme debat jurídic” sobre els tipus que calia aplicar als líders independentistes catalans, i amb la qual es millorarà la cooperació judicial internacional, ja que amb un delicte homologable al d’altres països europeus “no tornarà a haver-hi santuaris” per als qui atemptin contra l’ordre públic.

Ha fet així al·lusió a les fallides ordres d’extradició emeses per la Justícia espanyola per poder jutjar als dirigents independentistes fugits. I ha deixat clar que si l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont torna a Espanya “serà jutjat”.

Segons la proposta de reforma del Codi Penal anunciada per López, cometran un delicte de desordres públics agreujat, amb pena de tres a cinc anys de presó i inhabilitació per a ocupació o càrrec públic, els qui amb violència i intimidació o en el si d’una multitud alterin l’ordre públic i impedeixin l’aplicació de lleis o resolucions judicials. Si el delicte el cometen autoritats, la pena d’inhabilitació absoluta assolirà els vuit anys.

Patxi López ha insistit en l’objectiu de corregir tipus penals que són “inexistents en la majoria dels països de la Unió Europea així com penes desproporcionades en relació amb les quals s’apliquen als països veïns i que generen disfuncions a l’hora de cooperar judicialment”.

S’aprofita també la proposició de llei per transposar directives comunitàries i realitzar altres reformes, resoldre “dèficits i llacunes” que existeixen en el Codi Penal en l’àrea dels delictes econòmics i l’ús d’eines informàtiques, la lluita contra el frau i la falsificació de mitjans de pagament, l’abús de mercat o les atribucions de les autoritats de la competència.

Dins dels delictes contra la integritat moral s’introduirà també una modalitat delictiva específica per a l’ocultació del cadàver i també per al contraban amb material de defensa o tecnologia de doble ús.

11/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT