SOCIETAT

La pitjor jornada de l’onada de calor arriba amb tempestes seques

Eivissa i Formentera es troben en alerta vermella per temperatures que podrien arribar als 43 graus


El d’avui, probablement serà el dia més calorós d’aquest estiu. De fet, la calor ja s’ha manifestat de manera molt significativa anit passada, amb termòmetres que no han davallat dels 25ºC a molts d’observatoris; en especial a Banyalbufar, on l’efecte Föhn ha deixat valors superiors als 30ºC durant bona part del vespre. A més, a l’Aeroport de Menorca la mínima de 26.7ºC és la més alta registrada a l’estació, tenint en compte que té una sèrie històrica amb més de 50 anys de mesures (el rècord anterior data del 2 d’agost del 2017, amb 26.2ºC). A Formentera, la mínima de 27.9ºC també és la més alta mesurada (supera el rècord anterior de 26.4ºC del 7 d’agost del 2018).

A Formentera, s’ha assolit el rècord històric de temperatures a les Balears: 44,5 graus. Durant el dia la calor no afluixa: les temperatures màximes seran a l’interior de cada una de les illes, amb valors que poden fregar els 38-41ºC a Mallorca, els 37- 43ºC a Eivissa i els 35-38ºC a Menorca. 

Eivissa i Formentera es troben en alerta vermella, ja que les temperatures podrien assolir aquests 43 graus. La pràctica totalitat de Mallorca es troba des de les 12.00 hores d’aquest dissabte en alerta taronja per temperatures que podrien assolir en alguns punts els 41 graus. S’espera que sigui la pitjor jornada d’aquesta onada de calor, segons la informació de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Mentrestant, en el sud de Mallorca i punts de la Serra de Tramuntana, el termòmetre podria marcar els 40 graus. A Menorca, l’avís és groc i les temperatures podrien situar-se al voltant dels 38-39 graus. El meteòroleg d’IB3 Dani Capó assegura que aquest “no ha estat un estiu amb molt de rècords, però sí extraordinari, en el sentit d’haver mantingut temperatures molt altes durant moltes setmanes seguides”. En aquesta direcció, assenyala que “el mes de juny ja començàvem a tenir temperatures molt altes i les hem mantingut”. De fet, Capó destaca que l’estiu “ha estat destacable per les altes temperatures nocturnes. Superam els 30 dies de nits tòrrides a alguna estació de les illes”

Protecció Civil i Emergències demanen extremar les precaucions i evitar conductes que puguin generar un incendi forestal. Recomana també limitar l’exposició al sol i beure molta d’aigua

Possibilitat de tempestes seques

Ara bé, malgrat la calor i la pols en suspensió present a l’atmosfera, a darrera hora del capvespre i fins a la matinada de diumenge haurem d’estar pendents del cel.

Els models indiquen la possibilitat de tempestes seques a la mar balear que poden arribar a tocar terra. Una situació molt complicada i adversa pel risc extrem d’incendi forestal que suposa i pels canvis sobtats en la força i direcció del vent que es poden originar.

L’activitat convectiva avui capvespre serà molt important a la meitat oriental d’Espanya. De fet, l’aproximació d’aquest sistema de tempestes en estat de dissipació de direcció est a oest, podria acabar originant qualque esclafit càlid entorn de les Balears. En cas de produir-se, hi podria haver activat elèctrica, poca o nul·la precipitació, forts cops de vents superiors als 80 km/h, pujada de la temperatura i disminució sobtada de la humitat!

Es recomana prendre les mesures de precaució oportunes i anar seguint l’actualització de tota la informació meteorològica.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |